Populære kategorier
Espegard Bålpanne spiller hovedrollen i Originalserien. Vi garanterer mye bålkos og muligheter for spennende matlaging ute.
Árran er vår serie med lune og vakre utepeiser, som skapt for terrassen og andre flate underlag.
Snøvær består av vinterprodukter - solide og tøffe fremkomstmidler som aldri går av moten. Håndbygd kvalitet over tid.
Tilbehør
Få svar på alt fra blandingsforhold og farger. Få nyttig tips!
Bestselgere
Klassisk ildsted som bringer bålet nærmere hverdagen.
inkl. mva.
Bålpanna består av ei gryte hengende i kjetting på et stativ av tre bein. Gryta er laget i svart emaljert stål og kan enkelt justeres i høyden. Stativet er i svart pulverlakkert stål og reguleres i forhold til underlaget. Leveres med grillrist i rustfritt stål, opphengskjetting for kaffekjele, samt oppsamlingskar for fett, aske og glør. Enkel montering.
Bålpanne 60 kommer med et stort utvalg av ekstrautstyr for spennende matlaging, oppbevaring og sikrere bålfyring. Bålpannetrekk beskytter bålpanna når den ikke er i bruk. Det finnes også en rekke reservedeler til produktet.
MONTERING OG KLARGJØRING FØR BRUK
Espegard Bålpanne er høy og slank. Den består av et stativ med tre bein og gryta man fyrer i. Bålpanna kommer standard med følgende deler:
STATIV: Start med å sette sammen det nederste og mellomste leddet på alle tre beina. Skru vingemutteren godt fast. Så fester du alle beina til den øverste delen/toppspiret. Pass på at alle opphengskrokene peker innover før vingemutterne i toppen strammes godt til.
GRYTA: Med gryta følger det med tre opphengskjettinger med fester i den ene enden. Festene tres gjennom de tre hullene i gryta før de vris slik at de hviler inntil veggen av gryta (se illustrasjon i monteringsanvisning). Sett det ferdigmonterte stativet opp med ca. 140-150 cm avstand mellom beina. Så henger du hver kjetting i de tre opphengskrokene på innsiden av stativet. Bruk en av de 5 øverste leddene på kjettingen, så vet du at den henger optimalt i forhold til tilbehør og stativet. Juster beina slik at kjettingene henger så loddrett som mulig. Nå begynner bålpanna å bli riktig så fin!
BRAKETTER OG GRILLRIST: Bålpanna kommer med tre braketter, som sørger for å ta godt vare på grillristen. Braketten med hull monteres bakerst på gryta med låsepinnen som følger med (se merke i gryta). Når grillristen skal på plass tres den mellom de to brakettene som er helt like, inn til den bakre braketten. Vipps!
OPPHENGSKJETTING FOR KJELE OG GLOSAMLER: Kjettingen for kjeler festes i kroken rett under toppspiret. Denne sørger blant annet for at kaffen blir ferdig i rett tid. Høyden justeres enkelt med kjettingleddene. Glosamleren tres til slutt opp i hullet i bunnen av gryta. Bålpanna er nå klar for små og store eventyr.
JUSTERING OG PLASSERING AV BÅLPANNA
Her gir vi en pekepinn på en godt justert bålpanne:
STATIV: Beina justeres slik at opphengskjettingene henger mest mulig loddrett. Setter du beina for langt ut kan bålpanna bli ustabil. Ikke ser det veldig bra ut heller. Står den for tett kan det bli vanskelig å bruke alt tilbehør. Beina kan ellers justeres for å passe til alle underlag.
GRYTA: Bruk kun de øverste leddene av opphengskjettingen for å justere høyden. Da vet du at den har god avstand til bakken og stativet. Står den på et vannrett underlag henges den i samme kjettinghøyde på alle beina. Er underlaget ujevnt justerer du kjettingene enkelt opp og ned til gryta henger rett. Genialt? Pass på at du ikke henger gryta for høyt, slik at flammene slikker oppover stativet.
TERRASSE: På en treterrasse og andre brennbare underlag anbefaler vi å bruke en underlagsplate under bålpanna (tilbehør). Da beskytter du underlaget mot gnister, glør og strålevarme. Sørg også for å holde god avstand til vegger og eventuelle takoverbygg. For å sikre maksimal stabilitet på terrassen anbefaler vi også gulvfeste (tilbehør). Ønsker man en mer fleksibel løsning finnes et eget understell til bålpanna (tilbehør). Denne har beskyttende plate samt hjul slik at man kan flytte bålpanna rundt på terrassen.
GRILLRIST: Enkel varmejustering. Flytt grillristen opp og ned etter hvor mye varme det er i bålet. Her kan man velge mellom tre nivåer.
Hvilken ved bruker du til bål?
I bålpanna kan du fyre med all slags ved. Vi anbefaler likevel å unngå ved som gnistrer mye, slik som gran og osp. Veden må være skikkelig tørr. Dette finner du ut ved å slå to kubber mot hverandre. Det skal gi en skarp klang. Samtidig er det lurt å fyre med småkløyvd ved. Da får du gode flammer med lite røyk. Tykkere kubber har lettere for å ulme. Skal du lage mat kan du også bruke grillkull/-briketter.
Bål med lite røyk
Noen elsker duften av bålrøyk, andre klarer den ikke. Uansett må man regne med litt lukt. Men det finnes gode tips som gir minimalt med røyk. Her er våre beste stalltips til å få et så røykfritt bål som mulig:
Hvordan vet jeg at veden er tørr?
Med en fuktighetsmåler kan man måle fuktinnholdet i veden. De færreste har likevel en slik for hånden. Det finnes imidlertid to enkle tips til hvordan man sjekker om veden er tørr:
SLÅ TO OG TO KUBBER MOT HVERANDRE. En skarp klang = «jeg brenner godt». En stump klang = «jeg brenner smått».
BOBLETESTEN. Ta litt Zalo eller annet oppvaskmiddel i den ene enden av kubben. Blås i den motsatte enden. Her vil eventuelt vann i kubben reagere med såpen. Får du et lite skumbad i andre enden bør du finne deg en annen kubbe. Ingen bobler betyr at den er tørr og brenner så godt som bare det.
TIPS OG RÅD!
Kreativ matlaging ute
Å lage mat på bål er både morsomt, godt og lærerikt. Mat over bål rører ved noe av urinstinktet i oss mennesker. Mulighetene er mange og det er nesten bare kreativiteten som kan begrense oss.
Riktig varme
For å få mest glede av matlagingen er det smart å fyre riktig. Aller viktigst er det å bruke tørr, småkløyvd ved. Da slipper den som griller å hive etter pusten og publikum rundt å gni seg i øynene. Dessuten gir det mer stabil varmeeffekt, som er viktig når man lager mat.
Venting kan være veldig kjedelig. Når magen knurrer «jeg må ha mat» er det lett å slenge pølsene på et bål i full fyr. Nå er de færreste av oss er særlig glad i svartsvidde pølser. Derfor anbefaler vi heller å ta en ventepølse mens bålet forvandles til masse glør. Underveis mater du bålet med en småpinne i ny og ne. Så skal det sies at terskelen er lavere når man kokkelerer ute. Litt svimerker her og der tåles. Etterhvert vil du også opparbeide deg erfaring på hva som fungerer best.
Varmen kan altså justeres av hvor mye brensel som legges på. Men også ved å flytte opp og ned på grillrist og opphengskjettingen. Grillristen er nemlig en viktig støttespiller når du lager mat ute. Mange av tilbehørsproduktene legges oppå denne under kokkeleringen. Opphengskjettingen sørger også for at alt henger der det skal, over bålet.
TIPS for matlaging over bål!
Etter bruk
Det er viktig at bålpanna blir slukket skikkelig. La bålet brenne ut og avkjøle seg. Det er viktig at du er sikker på at det er helt slukket og trygt før du forlater bålet. Eventuell aske tar du over i en askebøtte (tilbehør). Etterpå kan du gjerne putte på et bålpannelokk (tilbehør) som beskytter panna godt. Grillristen kan du rengjøre med såpe og vann.
Bålpanna kan brukes året rundt og krever ikke mye stell. Gryta er i prinsippet vedlikeholdsfri så lenge du passer på å ikke skade emaljen. Harde slag og skarpe gjenstander kan skade emaljen. Skulle du oppdage noen rustflekker på stativet eller deler kan du smøre på et tynt lag med Bålpanneolje (tilbehør). Når bålpanna ikke er i bruk på en stund finnes det et bålpannelokk (tilbehør) samt et slitesterkt bålpannetrekk (tilbehør) som beskytter mot vær og vind. Ønsker du å lagre den innendørs hektes gryta av. Stativet kan enkelt klappes sammen.
TIPS!
Til Espegard Bålpanne finnes det mye ekstrautstyr.
TRYGGE BÅL
Først av alt er vi opptatt av å ta vare på sikkerheten. Vi anbefaler derfor alltid å bruke en av våre gnistfangerløsninger for å hindre gnistsprang. Står bålpanna over et brennbart underlag bør man alltid bruke en underlagsplate, som beskytter mot strålevarme. Alternativt finnes vår fleksible understellsløsning, perfekt for terrassen og andre flate underlag.
Sjekk vær- og vindforholdene før du tenner opp i bålpanna. Vi har også flere produkter som skjermer mot vind. Det kan dessuten være lurt med et par bålhansker for å ta vare på knokene. Ellers er oppsyn en viktig ting. Pass godt på barna som leker rundt ei varm bålpanne.
Se alle tibehørsprodukter til Bålpanne her.
MAT PÅ BÅL
Her finnes det et stort utvalg, som åpner opp for nær slags all slags kokkelering. Vi anbefaler at du setter av litt tid på websiden vår i ro og mak. Vi nevner likevel:
Ulike panner, jern og plater i støpejern som tåler høy varme. Gryter og panne i emaljert støpejern – perfekt for langtidskoking. Det finnes popcornkjele, kaffekjeler, en snedig steikehelle og grillredskap. Et par sidebord er alltid praktisk når man lager mat. Vi har en egen oppskriftsbok for bålmat samt vår egen bålkaffe. Og mye mer.
Se alle våre bålmat produkter her.
TIPS TIL BASIC-UTSTYR:
TIPS TIL TERRASSEN
Med dette tilbehøret blir fyringen tryggere og matlagingen enklere.
Har du mistet en del? Her kan du kjøpe reservedeler til din Bålpanne.
I Espegard er vi opptatt av sikkerhet når man fyrer bål. Vi har tilbehør som ivaretar tryggheten på best mulig måte.