Til toppen
Ofte stilte spørsmål om tretjære og tjærebeis

Ofte stilte spørsmål om tretjære og tjærebeis


Hva er forskjellen på tretjære og tjærebeis?

Tretjære - et rent naturprodukt

Tretjære er et rent naturprodukt som ikke er blandet med noe annet. Her velger man selv hvilken konsistens den skal ha. Enten man blander inn tilsetninger eller foretrekker å bruke den som den er. Tre av Espegards tjærer kommer fra furu og den siste er fra bøk.

Tjærebeis - ferdigblandet tretjære

Ferdig beisblanding, bestående av 65 % ren, lys furutjære og 35 % Tjærepluss (oljetilsetning av svært høy kvalitet). Tjærepluss er blant annet basert på Owatrololje. I tillegg er det tilsatt fargepigment som beskytter mot UV-stråling. Begge behandlingene trenger dypt inn og sørger for god beskyttelse av trefasaden. Både tretjære og tjærebeis gir dessuten den gode tjæreduften.

Det er også flere forhold som skiller produktene fra hverandre. Tjærebeis kommer i flere farger enn tretjære. En farget tjærebeis vil pga. fargepigmentet normalt gi litt lengre vedlikeholdsintervall enn tjære. Beis skiller seg også fra tjære ved å være tynnere i konsistensen. Ferdig tørket vil ren, ublandet tretjære gi et relativt matt resultat. Tjærebeisen vil på sin side gi et gyllent, vannavvisende overflatelag. Velger man å blande ut tretjæren vil man kunne oppnå samme overflateegenskaper som tjærebeis. 

TRETJÆRE

Hva er tretjære?

Tretjære er en relativt tyktflytende væske som lages av organisk materiale. Det vanligste råstoffet er tyri, som er harpiksholdig kjerneved av gammel furu, hovedsakelig i stubber og røtter. Harpiks er rett og slett treets egen beskyttelse. I prinsippet kan man utvinne tjære fra alle trær, men mest vanlig er furutjære.

Hvorfor tretjære som trebehandling?

Hensikten med trebehandling er å beskytte treverket og forhindre at det brytes ned. Espegards tretjære er diffusjonsåpen som betyr at den puster. Samtidig som den trenger godt inn i treverket, slipper den ut fuktighet. Tretjære inneholder også stoffer som motvirker biologisk nedbryting. Vi kaller det naturens egen trebehandling. I tillegg er det et tradisjonelt og naturlig produkt som oser av historie. Lite kan slå duften av tjære. Derfor er tretjære et godt valg for hytta eller huset.

Hva slags tretjære leverer Espegard?

Tre av våre tretjærer er rene furutjærer, samt at vi har også bøketjære. Alle våre tjærer lages gjennom retorteproduksjon, som sikrer en homogen tretjære av høy kvalitet. 

Når på året bør man behandle med tjære?

Høsten er det optimale tidspunktet for tjæring av hytte og hus. Da vil tjæren få god tid gjennom vinteren til å trenge inn i treverket og sette seg skikkelig. Dessuten tar sola lite i vinterhalvåret. Man slipper dessuten unna alt som kan feste seg til overflaten, enten det er blader eller insekter. Ift insekter er tidlig vår også et aktuelt tidspunkt. Man kan selvsagt også å tjære huset om sommeren. Fra gammelt av skulle det skje mellom løvfall og første snøfall.

Tretjæren min er veldig tykk, hva gjør jeg?

Det finnes tre ulike alternativ som fungerer for alle våre tretjærer:

  1. Blande inn Tjærepluss
    Oljetilsetning av førsteklasses kvalitet som gjør tjæren mer smidig. Tjærepluss gir dessuten en gyllen og beskyttende overflate til treverket. Ca. 2 deler tjære blandes med 1 del Tjærepluss.
  2. Blande inn Terpentin
    Terpentin vil gi tynnere konsistens. Blander du inn kokt linolje i tillegg får du en gyllen overflate. Et vanlig blandingsforhold er 60% tretjære, inntil 30% kokt linolje og 10% terpentin. Espegards kokte linolje inneholder soppdreper. 
  3. Tradisjonell behandling
    Tjæren kan også påføres på tradisjonelt vis, uten tilsetninger. Oppbevar den i oppvarmet rom eller varm tjæren opp i vannbad til ca 60°C før påføring. 

Hvordan blander jeg tretjære med Tjærepluss?

Kle deg i egnet verneutstyr. Tjærepluss blandes godt sammen med tjære i en blandedunk. Jo mer Tjærepluss du tilsetter, jo lavere viskositet får tjæren. Ren tretjære er et naturprodukt, som varierer i konsistens og farge. Derfor er det vanskelig å oppgi et nøyaktig blandingsforhold. Her må man prøve seg fram. Et godt utgangspunkt er 2 deler tjære og 1 del Tjærepluss. For informasjon om påføring, tørking, vedlikehold m.m: Se emballasjetekst for den tjæren du ønsker å blande med.

Tjærepluss er i utgankspunktet nøytral i fargen. Den tilfører likevel ekstra glans og glød til treverket. Fargen vil variere etter hvilken tjære den blandes med og blandingsforhold. I tillegg kan hvert tjærespann ha fargevariasjon. For mer informasjon om farge, se emballasjetekst for den tjæren du ønsker å blande med.

Hvilken farge har tretjære?

Espegard leverer fire ulike tretjærer, med hver sine fargetoner. 

Fargekart tjære med ulike nyanser. Vist med ett strøk, to strøk. På uhøvlet og høvlet overflateFargegjengivelsen er veiledende. Foruten produktet vil fargeresultatet naturlig variere av forhold som underlag, lys, antall påføringer m.m.

Tretjære Lys tjærebrun.
Dette er den klassiske, lysebrune tretjæren. Flott og naturlig til alle hytter og hus.

Tretjære Mørk tjærebrun
Rustikk tretjære. Særlig fin til hustak og hyttetak i tre.

Tretjære Bøk - mørk rødbrun.
Eksklusiv fargetone som gir hytte og hus et edelt preg.

Tretjære Svart
Vår eneste tretjære som er tilsatt fargepigment. Denne gir en svart, heldekkende farge. Svart tretjære egner seg særlig som kontrastfarge på lister, dører og værutsatte vindskier.

Fargen på tjæren gjenspeiles av de naturlige fargene man finner i kjerneveden i treet. Unntaket er Tretjære Svart, ettersom den inneholder svart fargepigment. Det er viktig å påpeke at tretjære uansett er et naturprodukt. Derfor er det viktig å skille mellom fargen på tjæren og fargeresultatet man får. Det er mange forhold som bestemmer det endelige fargeresultatet. Uansett hvilken tjærefarge du velger vil trebehandlingen gi et naturlig og vakkert resultat.

 

TJÆREBEIS

Hva er tjærebeis?

Tjærebeis er en ferdigblandet serie naturlig trebehandling til hytte og hus. Som alle andre beiser er også tjærebeisen ganske tynn, som gjør den enkel å påføre. Den smidige konsistensen er det som skiller tjærebeisen fra tradisjonell tretjære.

Likevel er tretjære basisproduktet i alle våre tjærebeiser. De inneholder hele 65 % ren furutjære. Tjæren er blandet med 35 % Tjærepluss. Tjærepluss er en premium oljetilsetning, blant annet basert på Owatrololje. Tjærebeisene leveres ferdig blandet og skal ikke blandes med noe annet.

Hvorfor tjærebeis som trebehandling?

Tjærebeis er et godt valg når man ønsker en gjennomsiktig trebehandling med god beskyttelse til fasaden. Espegards tjærebeis er et kvalitetsprodukt er resultatet av et nøye samspill mellom ren tretjære, premium olje og fargestoff. Høyt tjæreinnhold (65 %) sørger for god beskyttelse med masse tjærelukt. Denne er blandet med Tjærepluss, en kvalitetsolje basert på Owatrol.

Tjærepluss sørger for enda bedre inntrengning som trekker ut all luft og fuktighet. Den tetter treporene og binder trefibrene. Til slutt etterlater den en gyllen, beskyttende hinne på hytteveggen. Fargepigmentet sørger for ekstra beskyttelse mot UV-stråler fra sola. Et meget godt og naturlig valg som beskytter treet og hindrer at det blir brutt ned. 

Hvor mange farger kan jeg velge mellom i tjærebeis?

Vi leverer seks ulike farger på beisene. Tjærebeis Natur er uten tilsatt fargepigment og er basisen for alle andre våre beiser. Denne har en naturlig lys brun farge, som minner om milebrent tretjære. Vi har også fem beiser med flotte og tidløse farger. Alle de seks tjærebeisene gir en gjennomsiktig farget overflate, som lar treets vakre spill skinne igjennom. Fargene er like perfekte til ei hytte i høyfjellet som huset hjemme.

Hvor mye tjære inneholder tjærebeis?

Tjærebeis inneholder hele 65 % furutjære. Det høye tjæreinnholdet gir et kvalitetsprodukt som gir god beskyttelse til trefasaden. Ikke minst masse deilig tjærelukt.