Hopp til innholdet

Bedrift med forhandleravtale? Logg inn i B2B-portalen.

Guider

Bålmat laget i støpejern

Bålmat laget i støpejern

Støpejern egner seg godt til matlaging på bål. I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan du kan lykkes med bålmat i støpejern. Rå støpejern må behandles før førstegangsbruk Alle våre rene støpejernsprodukter er laget av rå støpejern. Det betyr at overflaten i stålet er ubehandlet og porøst, med tusenvis av små porer. I motsetning til produkter med non-stickbelegg må produktet mettes med fett for å sikre en optimal stekeoverflate. Derfor er det viktig at du gjør følgende før du tar produktet i bruk første gang: Her kan du lese mer om hvordan du klargjør støpejernet før bruk. Forvarming er viktig før matlaging over bål Fyr opp bålpanna. Bruk småkløyvd ved. Støpejern bruker gjerne litt tid på å bli varmt. Legg derfor inn tid til forvarming før du setter i gang med spennende mateksperiment. Over ei bålpanne legger du støpejernet på grillrista, for å holde passe avstand til varmen. Vent til støpejernet er passe hett før du har i ønsket fett (formfett), smør eller olje som tåler høy varme (f.eks. raps-, solsikke-, soya- eller peanøttolje). Når smøret er gyllent eller skummete, oljen svakt bølgete, er det klart for steking. Du kan også teste med vann. Fordamper vannet umiddelbart er det klart. Slik steiker du deilig toast over bålpanna Pass på at det ikke er for varmt når du steiker. Når flammene er små eller du har fått bra med glør er det klart for steiking. Toastjernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Her finner du oppskrifter på ulike båltoast. Slik lager du bålvafler over bålpanna Pensle gjerne vaffeljernet inn med matolje en dag før du skal bruke det. Vaffeljernet må varmes sakte opp før bruk. Pass på at det ikke er for varmt under steikingen, da er det lett å svi vaflene. Jernet skal heller ikke være for kaldt, slik at røren renner ut. Her må man ha litt tålmodighet og prøve seg litt fram. Når flammene er små er det klart for steiking. Vaffeljernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Husk å snu jernet innimellom, for å få gjennomstekte vafler. Vaflene er ferdige når de er gylne og sprø. Bruk godt med smør mellom hver vaffelplate som lages. Legg på litt småved innimellom for å holde så jevn varme som mulig. Her finner du oppskrift på bålvafler.

Les mer
Guide: Alt du trenger å vite om spark

Guide: Alt du trenger å vite om spark

I nesten 140 år har sparken sørget for transport og morsom lek på snø og is. Å hente sparken ut av skjulet vinterstid er for mange nordmenn like selvfølgelig som å klargjøre sykkelen om våren. Bli bedre kjent med sparken, eller sparkstøttingen som den også heter. 3 gode grunner til å prøve spark Spark er gøy! Om du ikke har prøvd spark ute i snøen før, har du virkelig noe å glede deg til! Spark er for alle! Det er utrolig enkelt å lære og krever ingen atletiske ferdigheter. Espegard® har spark i ulike størrelser, for både barn og voksne. Sparking er en god grunn til å komme deg ut. Bruk sparken til og fra jobb, på handletur til butikken, eller ta kjæresten med på en måneskinnstur. Lite kan måle seg med en sparktur under stjerneklar himmel. Sammenlign de ulike sparkene Spark Tempo Rød ✓ Finnes i tre størrelser ✓ Rygg og støtfanger i stål ✓ Meier i spesialstål ✓ Sammenleggbar Tempo ble opprinnelig laget på Sportsartikkelfabrikken Tarzan ved Lillestrøm i 1936. På 70-tallet ble den produsert i Tynset, før den i 2020 ble overtatt av Espegard på Ål. Spark Tempo er en modernisert utgave av sparkstøttingen og svært solid. Denne tåler røff bruk, enten man er liten eller stor. Spark Tempo er lett gjenkjennelig med sin tidløse rød- eller svartfarge, kombinert med førsteklasses treverk. Meiene er laget av svartlakkert spesialstål, som sørger for smidig framdrift. Spark Tempo Svart ✓ Finnes i tre størrelser ✓ Rygg og støtfanger i stål ✓ Meier i spesialstål ✓ Sammenleggbar Tempo Svart ble tidligere omtalt som Hallingsparken og har blitt produsert av Espegard i en årrekke. Tempo Svart er en hyllest til dalen vår og fjellet, som byr på gnistrende sparkføre. Med solid treverk, stålrygg og meier i fjærstål er denne sparken laget for å gi glede i mange år framover. Spark Klassisk ✓ Finnes i tre størrelser ✓ Rygg og sete i treverk ✓ Meier av svartlakkert spesialstål ✓ Sammenleggbar Spark Klassisk er den mest autentiske blant de opprinnelige modellene og oser av historie. Opprinnelig fra Trøndelag under navnet Rapp, men som Tarzan, ble den flyttet til Tynset på 70-tallet. Den er godt vant til det innlandsklimaet med kalde vintre. Spark Klassisk har styre og sete i lakkert treverk, mens meiene er grålakkert og laget av spesialstål for maksimal smidighet og styrke. Dette sikrer deg solide fraspark i mange år framover.     Sparkstøtting i et norsk historisk perspektiv Sparkstøttingens historie strekker seg tilbake til andre halvdel av 1800-tallet. Industrialiseringen av spark startet rundt 1920-tallet, og etter noen år fantes det flere modeller å velge mellom. Etter flere tiår med konkurranse var det bare fire modeller igjen: Tarzan, Rapp og Nansen, alle produsert hos Norax i Tynset, og Hallingsparken fra Espegard på Ål. I 2020 overtok Espegard® stafettpinnen med å forvalte denne vinterlige kulturarven. I 2022 er det kun to sparkmodeller igjen her til lands. Først den populære Tarzan-sparken, som nå heter Spark Tempo, og Rapp, som har fått navnet Spark Klassisk. Begge modellene byr på den samme gode vinterfølelsen, med høy håndverksmessig kvalitet. Smart tilbehør til sparken Plastmeier, også kalt plastski eller plastskinner, gjør at sparken glir lettere på vanskelig vinterføre, for eksempel ved mildvær når snøen blir våt og slapsete. Ved tørr snø fungerer plastmeiene som truger for sparken. Disse universale plastmeiene kan lett tilpasses alle våre sparker og festes enkelt med strips. Sparkstøtting for voksne og barn Spark er både morsomt og veldig enkelt. Det skal ikke mange sparkene til før minstejenta suser nedover bakkene på egenhånd. Et lite tips for å gi barna mest glede av sparken er at de bruker riktig størrelse. Hvis den er for stor, kan den fort bli litt tung å manøvrere.

Les mer
Bålpanne: Best i test 2023

Bålpanne: Best i test 2023

Espegards ikoniske Bålpanne 60 ble den store vinneren av testen gjennomført av tek.no. Det var flere faktorer som avgjorde, men kanskje mest av alt; kvalitet og stabilitet. Best i test: Espegard® Bålpanne Vi er veldig stolte av at vi ble testvinner med vår desidert mest solgte bålpanne! Den har gjennom mange år blitt utviklet og forbedret basert på brukertesting og tilbakemeldinger, noe som har gitt et solid kvalitetsprodukt. Testen fremhever også vårt arsenal av tilbehør og ekstrautstyr som styrker produktet og gjør bålopplevelsen komplett. Best i test (Tek.no): «Ingen over, ingen ved siden av. Hvis det du er ute etter er en god, gammeldags bålpanne som henger mellom tre påler, da er det Espegard som gjelder.»Les hele testen på Tek.no Best i test: Espegard® Bålpanne Det manglet ikke på lovord fra testpanelet til Tek.no, her er noen utdrag: “Espegards bålpanne er ekte kvalitet og ekte glede!” “Dette er testens desidert største, og samtidig mest stødige, bålpannen. Du trenger aldri å være redd for at unger, eller, som i vårt tilfelle, en overentusiastisk bergenser med fullstendig manglende kroppskontroll, sparker borti beina og velter hele konstruksjonen. "Den står stødig. Man hadde kanskje trodd at derfor er den hakket mer vanskelig å montere, men nei. Den er også testens enklest monterte konstruksjon.” Kriterier for testen Testen ble gjennomført med vekt på følgende kriterier: Konstruksjon, stabilitet og kvalitetTesterne i Tek.no lot pannene stå ute i vær og vind en periode etter montering for å se etter åpenbare svakheter. Det ble også testet hvordan pannene håndterte overflødig vannansamling, noe som avslørte store forskjeller mellom modellene. MonteringTesten vurderte hvor enkel monteringsprosessen var, hvor intuitivt det var å sette opp bålpannen, og hvilket tilleggsutstyr som eventuelt var nødvendig. Hvordan er bålpannene å fyre opp i?Alle bålpanner i testen har relativt åpne løsninger hvor det er lett å komme til, men testen så på hvor enkelt det var å få fyr i hver enkelt modell. PrisSelv om kvalitet veier tyngst, er det også viktig å vite hvor man får mest for pengene. Testen tok derfor også hensyn til prisen på bålpannene.

Les mer
Tips og råd om bruk av vedfyrt pizzaovn

Tips og råd om bruk av vedfyrt pizzaovn

En pizzaovn er enkel i bruk og gir spennende muligheter for matlaging utendørs. Å steke pizza tar bare noen få minutter, og pizzaen får en perfekt sprø bunn. Hvordan fyre opp pizzaovn Bruk godt med ved og vent til ovnen har optimal temperatur, som tar ca. 15 minutter, før du starter stekingen. Småkløyvd bjørkeved egner seg godt. Når optimal temperatur er oppnådd, kan du tilføre små vedkubber innimellom, ca. hvert 3–5 minutt, for å holde liv i flammene. Optimal temperatur i pizzaovn Når du skal steke steinovnspizza, bør lufttemperaturen være ca. 400°C. Bunntemperaturen (underlaget i ovnen) bør være ca. 350°C. TIPS: Steinovnen holder lenge på varmen, og restvarmen er ypperlig til brødbakst – hva med å lage steinovnsbakt brød? Steke pizza Bruk gjerne vår oppskrift på steinovnspizza som du finner her. Sett frem pizzatopping, mel, pizzadeig og utstyr som kjevle, pizzaspader, pizzabrett og pizzahjul – gjerne i nærheten av pizzaovnen. Kjevle ut pizzabunnene og topp dem med din favorittopping når ovnen er varm nok. Bruk godt med mel på underlaget pizzadeigen kjevles ut på, og på pizzaspaden, så bunnen ikke setter seg fast. Plasser pizzaen i ovnen ved hjelp av pizzaspaden. Det tar få minutter før pizzaen er klar. Bruk pizzaspaden for å snu pizzaen underveis. TIPS: Hvis dere er flere som skal nyte pizza sammen, kan det være lurt at én person tar ansvar for steking og en annen for baking og topping. Da går forberedelser og steking raskt unna, og dere kan nyte pizza etter pizza. Husk bare å lage nok – steinovnspizza går unna!

Les mer
Støpejern – vedlikehold og vask

Støpejern – vedlikehold og vask

Støpejern – vedlikehold og vask Hvis støpejern rengjøres og vedlikeholdes riktig, blir materialet bedre over tid. Her er noen gode tips som gjør at du kan ha glede av din støpegodspanne i mange år. Rengjøring Hvordan vasker jeg støpejern etter bruk? Et støpejernsprodukt håndvaskes med oppvaskkost og varmt vann. Det er viktig at panna ikke er glohet. Gjør du unna renholdet mens det fremdeles er litt lunk i jernet, går jobben lettere. De vanskeligste flekkene kan fjernes med en gryteskrubb. Det er viktig at støpejern ikke blir stående i vann, da ruster det. Hvorfor bør man ikke rengjøre støpejern med såpe? En av fordelene med støpejern er at smaken bevares i materialet. Derfor anbefaler vi å unngå såpe i rengjøringen, da den fjerner oljer og kryddersmak fra tidligere bruk. Hvordan tørkes og oppbevares støpejern?Ideelt sett bør støpejern tørkes over lav varme. Når produktet er tørt, settes det inn med et tynt lag fett før neste bruk. Oppbevar støpejern på et tørt sted – fuktig klima vil føre til rust. Med rett vedlikehold og behandling kan støpejernprodukter til matlaging bli bedre jo oftere de brukes. Vedlikehold Gode rutiner gir et godt stekeresultatJo mer du behandler et støpejernsprodukt, jo mørkere blir det. En mørk stekepanne er en god indikasjon på at pannen er riktig behandlet. Smør pannen etter bruk for å sikre at maten henger mindre fast og stekeresultatet blir optimalt. Nødhjelp for rustne pannerStøpejern kan ruste om det blir gjenglemt ute eller stående ubrukt over lang tid. Selv den mest rustne panna kan reddes med følgende oppskrift, som også kan brukes på andre produkter av rå støpejern: La panna stå i varmt Zalovann i ca 25 minutter. Grønnsåpe kan også brukes. Gi jernpanna en grundig skrubb med stålull for å fjerne rusten. Vask og skyll godt vekk all såpe. Kok opp vann i panna, vask den på vanlig vis og skyll godt. Varm opp panna igjen slik at den tørker. Nå er støpejernet rått igjen, og det er viktig å mette porene i jernet for å unngå at maten setter seg fast. Oppbevar panna på et tørt og støvfritt sted.

Les mer
Lag pizza med sprø bunn i en pizzaovn

Lag pizza med sprø bunn i en pizzaovn

Drømmer du om pizzaovn til terrassen? En vedfyrt pizzaovn gir deg god steinovnspizza med sprø bunn på få minutter. En pizzaovn er enkel i bruk og gir spennende muligheter for matlaging utendørs. Pizzaovn til uteplassen Det finnes ulike modeller i forskjellige størrelser, med eller uten støtteben. Finn en favoritt til din uteplass. Slik bruker du en pizzaovn Lag et lite bål i midten av pizzaovnen. Bruk småkløyvd ved, gjerne bjørkeved. Sørg for god trekk i starten, til du får god fyr. For å kunne steike pizza bør lufttemperaturen være ca. 400°C og underlaget i ovnen ca. 350°C. Det tar ca. 15 minutter før pizzaovnen er klar for steiking. Når optimal temperatur er oppnådd kan pizzaen steikes. Tilfør småkløyvd ved innimellom, ca. hvert 3-5 minutt, for å holde liv i flammene. Bruk gjerne vår oppskrift på pizzabunn sammen med din favorittopping. Ha godt med mel på underlaget når bunnene kjevles ut, så de ikke setter seg fast. Steinovnen holder lenge på varmen, og restvarmen er ypperlig til brødbakst. Hva med å lage steinovnsbakt brød?​​​​​ Tilbehør Godt og funksjonelt tilbehør sikrer at steikingen går som en lek. Spadesett 90 består av ildrake, pizzavender, stålkost og pizzabrett. Ildrake og stålkost brukes for å rengjøre steikeflaten for glør og aske. Pizzavenderen gjør det enkelt å håndtere pizzaen under steikingen. Drømmer du om pizzaovn til terrassen? En vedfyrt pizzaovn gir deg god steinovnspizza med sprø bunn på få minutter. En pizzaovn er enkel i bruk og gir spennende muligheter for matlaging utendørs.

Les mer
Klargjøring og bruk av støpejern

Klargjøring og bruk av støpejern

I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan støpejern bør behandles før førstegangsbruk og hva som er viktig under selve bruken. Støpejern egner seg godt til steiking av mat Støpejern har vært brukt i mange hundre år og er et av de beste materialene som finnes til matlaging. Først av alt har det helt unike varmeegenskaper. Det sørger for jevn varme som frembringer de aller beste smakene i maten. Det kan brukes over alle varmekilder, inkludert bål og induksjon. Med riktig stell og behandling vil produktene vare i mange generasjoner. Klargjøring av støpejern før bruk Rå støpejern bør behandles før førstegangsbruk Alle våre rene støpejernsprodukter er laget av rå støpejern. Det betyr at overflaten i stålet er ubehandlet og porøst, med tusenvis av små porer. I motsetning til produkter med non-stickbelegg må produktet mettes med fett for å sikre en optimal stekeoverflate. Derfor er det viktig at du gjør følgende før du tar produktet i bruk første gang: Vask med varmt, mildt såpevann. Bruk en vanlig oppvaskkost. Skyll og tørk godt. Når produktet er helt tørt settes det inn med fett. Her kan du smøre med tørkepapir eller et oppvaskhåndkle. Vi anbefaler et tynt lag smeltet kokosfett. Alle trehåndtak settes inn med olje. Ønsker du et naturlig slippbelegg, noe vi anbefaler, kan du se egen oppskrift rett under her. Sørg for å oppbevare produktet tørt. Slik lager du et naturlig slippbelegg i støpejernspanna Sett stekeflaten godt inn med fett, for eksempel kokosfett. Stryk fettet utover og opp langs kantene med matpapir. Varm produktet opp med høy varme. La det stå i 2-3 minutter under oppsyn. Det vil ose endel, så det kan være lurt å gjøre jobben utendørs. Tørk av overflødig olje og la den stå over varme en liten stund til resten av fettet fordamper. Eventuelt gjenta behandlingen til produktet er godt mettet. Bruk av støpejern Forvarming er viktig før matlaging over bål Støpejern bruker gjerne litt tid på å bli varmt. Legg derfor inn tid til forvarming før du setter i gang med spennende mateksperiment. Over ei bålpanne legger du støpejernet på grillrista, for å holde passe avstand til varmen. Slik bruker du støpejern under matlagingen Støpejern kan brukes på alle overflater, inkludert gass, induksjon og bål. Sørg for at du løfter produktet hver gang du skal flytte det på glasskeramiske plater og induksjonstopper. Vent til støpejernet er passe hett før du har i ønsket fett (formfett), smør eller olje som tåler høy varme (f. eks raps-, solsikke-, soya- eller peanøttolje). Når smøret er gyllent eller skummete, oljen svakt bølgete, er det klart for steking. Du kan også teste med vann. Fordamper vannet umiddelbart er det klart. Små flammer og glør gir jevnest varme Uansett varmekilde er det viktig å ikke ha for høy varme under stekingen. Utendørs er det smartest å kokkelere over små flammer eller glør. Det gir jevnest varme. Ellers må man prøve seg litt fram når man lager mat over bålpanna. Juster opp og ned med grillristen. Støpejern tåler i prinsippet alle slags kjøkkenredskap, men vi anbefaler tre og stål. TIPS! Steker man over glør unngår man soten fra flammene. Skal du lage matretter som inneholder tomat anbefaler vi å bruke stålprodukter. Tomat og andre syreholdige produkter fremskynder nemlig rust i støpejern ettersom syren etser hull i fettlaget. Dermed bør du lage pizzafyll, tacosaus og annet tomatgodt i en stålpanne eller -kjele. Vær obs så eventuelt trehåndtak ikke kommer rett over varmen.

Les mer
Den rentbrennende effekten

Den rentbrennende effekten

I over 20 år har bålpannene våre sørget for bålkos og varme på hytta og ute i hagen. I skog og mark, langt til fjells og nede i sjøkanten. I Espegard fyrer vi titt og ofte i bålpanna. Både for kosens skyld eller for å lage mat. Men viktigst av alt: Det er bare slik vi kan lage gode produkter til deg. Her på Ål jobber vi kontinuerlig med testing og optimaliseringer og alt annet som kan forbedre din bålopplevelse.   Bålpanner med ekstra lufttilførsel I det siste har vi hatt fokus på bålets tilgang på luft. God lufttilførsel er rett og slett mye av essensen.    Rentbrennende Bålbrennere En bålbrenner har et helt spesielt design og en konstruksjon som gjør den rentbrennende. Det viktigste stikkordet er god lufttilførsel. Fra alle hullene i bunnen dras det godt med luft inn i ildstedet. Denne fordeler seg mellom bunnen av bålet og en dobbelkonstruert vegg. Selv om bålet får rikelig med oksygen fra bunnen, vil det fremdeles dannes røykgasser eller bålrøyk om du vil. Det er her det rentbrennende prinsippet slår inn. Etter noen minutters fyring vil lufta i veggen varmes opp og stige. Den oppvarmede luften trekkes inn i toppen av bålet og antenner røykgassene. Så og si all røyk brenner opp før den rekker å bli til røyk, som gir et rentbrennende bål. Det rentbrennende prinsippet kort forklart Masse kald oksygen kommer inn i bunnen. Mye av lufta forsvinner opp gjennom bunnen av renbrennermodulen og tenner bålet. Resten av lufta varmes opp mellom de to veggene og stiger oppover mot toppen. På toppen føres den oppvarmede lufta inn i bålet og antenner røykgassene fra det “vanlige bålet”. I løpet av noen minutters brenning vil temperaturen stige og du får et mer eller mindre røykfritt bål med høy effekt.   Prinsippet er akkurat det samme som i den rentbrennende ovnen hjemme i stua. Da kaller man det gjerne for sekundærforbrenning, det vil si det brenner dobbelt.

Les mer
Ved og bålfyring

Ved og bålfyring

Nyt varmende flammer en sen sommerkveld eller en frisk vinterdag. Her er noen enkle råd til hvordan du kan fyre, hva du kan gjøre for å unngå røyk og hvilken ved som egner seg best.

Les mer