Hopp til innholdet

Bedrift med forhandleravtale? Logg inn i B2B-portalen.

Bålmat laget i støpejern

Bålmat laget i støpejern

Støpejern egner seg godt til matlaging på bål. I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan du kan lykkes med bålmat i støpejern.


Rå støpejern må behandles før førstegangsbruk

Alle våre rene støpejernsprodukter er laget av rå støpejern. Det betyr at overflaten i stålet er ubehandlet og porøst, med tusenvis av små porer. I motsetning til produkter med non-stickbelegg må produktet mettes med fett for å sikre en optimal stekeoverflate. Derfor er det viktig at du gjør følgende før du tar produktet i bruk første gang: Her kan du lese mer om hvordan du klargjør støpejernet før bruk.

Forvarming er viktig før matlaging over bål

Fyr opp bålpanna. Bruk småkløyvd ved. Støpejern bruker gjerne litt tid på å bli varmt. Legg derfor inn tid til forvarming før du setter i gang med spennende mateksperiment. Over ei bålpanne legger du støpejernet på grillrista, for å holde passe avstand til varmen.

Vent til støpejernet er passe hett før du har i ønsket fett (formfett), smør eller olje som tåler høy varme (f.eks. raps-, solsikke-, soya- eller peanøttolje). Når smøret er gyllent eller skummete, oljen svakt bølgete, er det klart for steking. Du kan også teste med vann. Fordamper vannet umiddelbart er det klart.

Slik steiker du deilig toast over bålpanna

Pass på at det ikke er for varmt når du steiker. Når flammene er små eller du har fått bra med glør er det klart for steiking. Toastjernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme.

Her finner du oppskrifter på ulike båltoast.

Slik lager du bålvafler over bålpanna

Pensle gjerne vaffeljernet inn med matolje en dag før du skal bruke det.

Vaffeljernet må varmes sakte opp før bruk. Pass på at det ikke er for varmt under steikingen, da er det lett å svi vaflene. Jernet skal heller ikke være for kaldt, slik at røren renner ut. Her må man ha litt tålmodighet og prøve seg litt fram.

Når flammene er små er det klart for steiking. Vaffeljernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Husk å snu jernet innimellom, for å få gjennomstekte vafler. Vaflene er ferdige når de er gylne og sprø.

Bruk godt med smør mellom hver vaffelplate som lages. Legg på litt småved innimellom for å holde så jevn varme som mulig.

Her finner du oppskrift på bålvafler.

Produkter relatert til dette innlegget

Grillplate støpejern

Vanlig pris 919 kr
Salgs pris 919 kr Vanlig pris

Noen øyeblikk ønsker man aldri skal ta slutt. Når man hører maten frese på grillplata og duften av bålrøyk blander seg med matlukt. Når indrefileten smelter på tunga mens man puster inn frisk skogduft.

Vendbar grillplate i støpegods med en glatt og en rillet overflate. Støpegods fordeler varmen jevnt og holder godt på varmen, noe som frembringer de aller beste smakene i maten. Passer til Bålpanne 60 og Fyrfat 60/80. Legges på grillristen.

Stekepanne

Vanlig pris 499 kr
Salgs pris 499 kr Vanlig pris

Fast turkamerat under høstjakta eller fiskteturen på vidda. Liten nok til puttes i tursekken, stor nok til å diske opp med den ene godbiten etter den andre. Her lukter det egg og bacon, små pannekaker og ørret som krøller seg i panna. Liten og praktisk støpejernspanne med ekstra langt skaft av tre, til bruk på bål og bålpanne.

Toastjern

Vanlig pris 499 kr
Salgs pris 499 kr Vanlig pris

Mat smaker best ute! Toast er intet unntak.

Toastjernet er laget i støpegods, med langt stålskaft og håndtak av tre. Legges på grillristen i bålpanna eller direkte på bål. Støpejern blir veldig varmt og holder lenge på varmen. Bruk smør eller matfett ved steiking. Leveres med eget etui.

Vaffeljern

Vanlig pris 499 kr
Salgs pris 499 kr Vanlig pris

Nystekte vafler ute i det fri - finnes det en større luksus? Med vaffeljern blir det fort god stemning rundt bålet – enten man koser seg hjemme ved bålpanna eller er på tur.

Tradisjonell modell i støpegods med langt stålskaft og håndtak av tre. Leveres med eget etui.

Varm jernet sakte opp og pass på at vaffeljernet ikke er for varmt under steikingen. Du kan starte å steike når flammene er små eller du har fått bra med glør. Bruk godt med smør eller matfett. Vaffeljernet plasseres enklest på grillristen i bålpanna eller fyrfatet, som sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Glørne i bålet sørger for sprø og deilige vafler. Støpejern blir veldig varmt og holder lenge på varmen.

Rå støpejernsprodukter har små porer i overflaten. Før det tas i bruk første gang anbefales det å sette inn vaffeljernet med olje. Dette vil gi en optimal stekeoverflate. Først varmes det opp, før det settes inn med et tynt lag matolje. Deretter varmes jernet opp enda en gang til litt høyere temperatur. På denne måten vil oljen brennes inn i porene og danne et bekyttende lag. Støpejern rengjøres med stålbørste eller annet skrapeverktøy. Husk å smøre vaffeljernet med et tynt lag matolje etter bruk og lagre det tørt, for å beskytte mot fukt og rust.

Støpejernssett til bål

Vanlig pris 1 490 kr
Salgs pris 1 490 kr Vanlig pris

Smart og hendig støpejernssett i tre deler. Settet består av steikepanne, gryte og lokk. Steikepanna har støpt skaft og håndtak. Praktisk helletut ved saustilberedning eller for å helle vekk overflødig fett. Gryta kommer med støpte håndtak og løsning for henging over åpen ild. Lokket har to støpte håndtak.

Støpejernssettet har flere kombinasjonsmuligheter. Lokket passer til både gryten og steikepannen. Det har også riller på undersiden, slik at det kan brukes som en grillplate. Gryte kombinert med lokk vil fungere som en dutch oven. Legger man glør på lokket kan maten stekes som i en ovn.

Støpejern er kanskje det best egnede materialet for matlaging på bål. Materialet er ekstra robust, stabilt og har en unik evne til å fordele varmen jevnt i hele panna/gryta. Sammenlignet med andre stålmaterialer holder dessuten støpejern mye lengre på varmen.

Settet er laget av rå støpejern og tenkt for bruk over eller i bål. Det kan også brukes i ovn, over gass, induksjon og andre elektriske varmekilder. Støpejern rengjøres enkelt med stålbørster eller annet skrapeverktøy. Det er viktig å etterbehandle med olje etter bruk, for å beskytte jernet godt mot fukt og rust. Før første gangs bruk anbefales det å varme opp støpejernet og sette det inn med olje. Deretter varmes støpejernet enda en gang til litt høyere temperatur. På denne måten vil oljen brennes inn i jernet og danne et bekyttende lag.

Viktig å vite om støpejern

Støpejernsproduktene våre er laget for å vare i generasjoner – men de trenger litt kjærlighet. Akkurat som alt annet støpejern, skal de ikke vaskes i oppvaskmaskin. Håndvask med varmt vann (og gjerne uten såpe) bevarer belegget og sikrer at produktet holder seg i topp stand i mange år fremover. Tørk godt etter vask, og gjerne smør inn med litt olje – så er det klart for neste bruk!