Til toppen

Med rett vedlikehold og behandling kan støpejernprodukter til matlaging bli bedre jo oftere de brukes.

Støpejern – vedlikehold og vask
Støpejern
Støpejern bør vaskes og behandles riktig for å få maksimalt ut av materialet.

Støpejern – vedlikehold og vask

Hvis støpejern rengjøres og vedlikeholdes riktig så blir materialet bedre over tid. Her noen gode tips som gjør at kan ha glede av din støpegodspanne i mange år.

RENGJØRING

Hvordan vasker jeg støpejern etter bruk? 

Et støpejernsprodukt håndvaskes med oppvaskkost og varmt vann. Det er viktig at panna ikke er glohet. Gjør du unna renholdet mens det fremdeles er litt lunk i jernet går jobben lettere. De vanskeligste flekkene kan fjernes med en gryteskrubb. Det er viktig at støpejern ikke blir stående i vann. Da ruster det.  

Hvorfor bør man ikke rengjøre støpejern med såpe? 

En av fordelene som bare støpejern har er at smaken bevares i materialet. Så langt som mulig anbefaler vi derfor å styre unna såpe i rengjøringen. Såpe fjerner oljer og kryddersmak fra tidligere bruk.  

Hvordan tørkes og oppbevares støpejern? 

Ideelt sett bør støpejern tørkes over lav varme. Når produktet er tørt settes den inn med et tynt lag fett før neste gangs bruk. Det er viktig å oppbevare støpejern på et tørt sted – fuktig klima vil gjøre at det ruster. 

 

Mettes støpejern jevnlig med olje eller fett så vil stekeflaten blir bedre over tid.
Blir dedre over tid
Mettes støpejern jevnlig med olje eller fett så vil stekeflaten blir bedre over tid.

VEDLIKEHOLD

Gode rutiner gir et godt stekeresultat 

Jo mer du behandler et støpejernsprodukt, jo mørkere blir det. En mørk steikepanne er en god indikasjon på at pannen er riktig behandlet. Gjør det til en enkel rutine å smøre pannen etter bruk. Det sørger for at maten henger mindre fast og stekeresultatet blir optimalt. 

Nødhjelp for rustne panner 

Støpejern ruster om det blir gjenglemt ute eller stående ubrukt over lang tid. Men selv den mest rustne panna kan reddes. Her er en livreddende oppskrift som frisker opp jernpanna. Denne oppskriften kan også brukes på andre produkter av rå støpejern: 

Det eneste som trengs er varmt vann, Zalo eller annen oppvasksåpe, stålull, kokosfett samt litt tid. 

  1. La panna stå under varmt og rikholdig Zalovann i ca 25 minutter. Grønnsåpe kan eventuelt også brukes.  
  2. Gi jernpanna en grundig skrubb med stålull. All rust fjernes med stålullen. 
  3. Vask og skyll godt vekk all såpen. 
  4. Kok opp vann i panna. Vask panna på vanlig vis og skyll godt.  
  5. Varm den opp igjen slik at den tørker. 
  6. Nå er støpejernet i prinsippet rå igjen. Da er det viktig å mette alle porer i støpejernet, for å unngå at maten setter seg fast. Les mer om hvordan du lager et naturlig slippbelegg her.  
  7. Oppbevar panna på et tørt og støvfritt sted. 

 

Steikehelle i støpejern

Med denne støpejernspanna kan du lage herlig wok i en fei over bålet.
786

Støpejernsgryte 6L

Rødemaljert stor gryte av svært høy kvalitet. Den kommer med lokk som har knotter på innsiden. Ved koking vil det oppstå damp der det drypper ned fra knottene, som gir enda mer saftig mat. For de gode matopplevelsene, sammen med venneflokken. Gryta fordeler varmen jevnt, for et optimalt resultat. Perfekt til langtidskoking. Tåler høy varme og kan brukes over alle varmekilder, inkludert bål og induksjon. Enkel rengjøring. Ø 28 cm. Vekt: 7.5 kg.
733

Steikepanne

Her lukter det egg og bacon, små pannekaker og fersk ørret som krøller seg i panna. Praktisk støpejernspanne med ekstra langt skaft av tre, til bruk på bål og bålpanne. Liten nok til puttes i tursekken.
828