Til toppen

5 oppskrifter du bør prøve på bålet i høst

Høsten er her med dets mange farger, mørkere kvelder, friske luft, jakt og turer i høstfjellet. Da er det tid for varmende mat, viltkjøtt og kos rundt bålpanna. Vårt mål er å legge til rette for mer tid ute. Når vi tar matlagingen med oss ut, blir middagen noe mer enn bare ett måltid. Maten smaker enda bedre – og stemningen blir enda litt hyggeligere når man samles rundt varmende flammer i det fri. I denne artikkelen finner du flere inspirerende oppskrifter og enkle tips til bålmat du kan lage i høstferien.

5 oppskrifter du bør prøve på bålet i høst
Rød støpejernsgryte fra Espegard®
Epledessert laget på bål

Ingredienser

  • 550 g rein- eller elgkjøtt  
  • 150 g kantarell  
  • 2 løk  
  • ½ ts salt  
  • 2 ss mel  
  • dryss pepper  
  • ½ ts timian  
  • 2 dl vann 1 
  •  ss soyasaus  
  • 2 dl seterrømme 

Høstgryte 

Varmende gryter og viltkjøtt hører høsten til. Når dette tilberedes på bål med sprakende gnister og varmende flammer blir middagsopplevelsen unik. Maten smaker faktisk bedre ute!  

Denne oppskriften er hentet fra Fridas Bålmat og smaker ekstra godt når den er tilberedt over bål.

Slik gjør du:

  1. Skjær kjøttet i strimler, kantarellene i biter og hakk løken.
  2. Kjøtt, kantareller og løk brunes på stekehella før det legges over i suppegryta.
  3. Rør inn mel og krydder.
  4. Tillsett vann og soyasaus, rør om og la det småkoke i 5 minutter.
  5. Tilsett seterrømme før severing. 

 


Båltoast 

Enten du fyrer i bålpanna i solkroken på hytta eller gjør opp et kaffebål ved et fiskevann på tur kan du enkelt lage din favorittoast på bål.  

Mye spennende kan lure seg inn mellom to skiver. Stemningsfulle øyeblikk rundt bålet gjør toasten ekstra god. Glørne gjør skorpene sprø og gir den gode smaken av bål. La kreativiteten få spillerom og finn din favoritt. Med variert pålegg kan alle sette sitt personlige preg på toasten sin.  Her er våre favoritter >

Grillet camembert med myk, nærmest rennende ost inni.
Grillet camembert ost
Grillet camembert med myk, nærmest rennende ost inni.

Camembert med honning, bær og nøtter  

Camembert på bål er så enkel å lage at det nesten kan kalles snarveien til kosemat på bål. Du trenger en steikehelle, litt smør, antall ønskede camembert, nøtteblanding, honning, bær og ønsket type flatbrød og eller kjeks. Sørg for at bålet ikke har for store flammer, men gode glør. Ha litt smør på steikehella og legg på camemberten. Følg med på temperaturen underveis. Du kan snu camemberten etter hvert, men pass på at den ikke revner. Når den er myk er den klar til serving. Topp med nøtter, bær og honning og nyt den med flatbrød eller kjeks rundt bålpanna.  


Frokostegg  

Hva er vel bedre enn å starte dagen med frokostegg rett fra bålpanna? Varm noen brødskiver på grillristen og stek bacon til. Ta med familien ut og skap fine minner rundt varmende flammer med deilig frokost! 

Speilegg kan enkelt laget over bål om du har en steikehelle er steikepanne i støpegods. Bruk litt smør i panna så det ikke setter seg fast.   

Epledessert med nøtter lages på bål, i en støpejernsgryta fra Espegard®
Epledessert laget på bål
Epledessert med nøtter lages på bål, i en støpejernsgryta fra Espegard®

Frisk Eple dessert 

Kok opp bålkaffe, imponer med dessert rett fra bålet og nyt en frisk ettermiddag rundt varmende flammer.   

Oppskriften finner du her >