Til toppen

Gode råd som gjør bålkosen til en enda bedre opplevlese.

Ved og bålfyring
Bålfyring
Unngå røyk fra bålet. Med noen enkle grep får man en mye bedre opplevelse rundt bålet.

Ved og bålfyring

Nyt varmende flammer en sen sommerkveld eller en frisk vinterdag. Her er noen enkle råd til hvordan du kan fyre, hva du kan gjøre for å unngå røyk og hvilken ved som egner seg best.

Hvilken ved bruker du til bål?

Vi anbefaler å unngå ved som gnistrer mye, slik som gran og osp når du skal fyre i bålpanna, fyrfatet eller utepeisen. Veden må være skikkelig tørr. For å finne ut dette kan du slå to kubber mot hverandre. Det skal gi en skarp klang. Samtidig er det lurt å fyre med småkløyvd ved. Da får du gode flammer med lite røyk. Tykkere kubber har lettere for å ulme.

Bygg et godt og lunt bål

For å få fyr i et bål er det tre forhold som må være tilstede samtidig: Brennbart materiale, oksygen og varme. Det finnes flere måter å lage bål på. For et bålfat er pagodebål og pyramidebål de to viktigste du bør kjenne til.

 

Pyramidebål

Pyramidebålet brukes blant annet som basis for å tenne de aller fleste andre bål. Bålet bygges innenfra. Start med en liten, luftig haug med opptenningsbrensel i midten. Her kan du bruke never, trefliser eller et par tennbriketter. Sett tre små pinner opp mot hverandre som en pyramide. Fortsett med litt større pinner. Stell deg slik at du skjermer for vinden før du tenner på. Når bålet har fått skikkelig fyr legger du på litt større ved inntil pyramiden. Etterhvert som du får bra med glør mater du bålet med småkløyvd ved.

Pyramidebål er den vanligste båltypen. Det er enkelt og egner seg godt som leirbål.
Pyramidebål
Pyramidebål er den vanligste båltypen. Det er enkelt og egner seg godt som leirbål.

Pagodebål

Pagodebål gir rask varme og er ypperlig til matlaging. Her starter man med å legge to kubber (ca. 5–10cm tykke) parallelt med god avstand fra hverandre. Deretter legger man to nye på tvers over de andre. Så bygger man et lite og luftig pyramidebål i midten. Tenn på før du fortsetter med å legge to og to kubber på tvers oppover i to lag til. Videre anbefaler vi å mate bålet innimellom med småkløyvd ved.

Pagodebål er et bål som brenner lenge og som gjør det enkelt å få fyr på veden.
Pagodebål
Pagodebål er et bål som brenner lenge og som gjør det enkelt å få fyr på veden.

Ønsker man at bålet skal brenne saktere bygger man et tett pagodebål. Dette bålet anbefaler vi først og fremst om vinteren for det gir ekstra god varme. Et tett pagodebål bygges ved annenhvert lag med fire og fire kubber. Vent med å bygge pyramidebålet til du har stablet fire lag på tvers oppå hverandre. På toppen bygger du et lite pyramidebål som du tenner på. Slik får du et varmt og godt bål som varer lenge.

Bålmat og fyring

For å få mest glede av matlagingen er det smart å fyre riktig. Aller viktigst er det å bruke tørr, småkløyvd ved. Da slipper den som griller å hive etter pusten og publikum rundt å gni seg i øynene. Dessuten gir det mer stabil varmeeffekt, som er viktig når man lager mat.

Noen tips

  • Fyr riktig! Bruk tørr, småkløyvd ved. Da får du god varme og lite røyk.
  • Bjørkeved brenner rolig og er perfekt for bål. Gran og osp bør du styre unna.
  • Et par tennbriketter gjør opptenningen enkel.
  • Ikke bygg bålet for høyt. Da kan det bli ustabilt og lettere rase.
  • Fyr sikkert! Les gjerne vår artikkel om tryggere bål!

 

Noen av våre ildsteder

Bålpanne 60

Klassisk ildsted som bringer bålet nærmere hverdagen.
770

Utepeis 165

(Utgående vare) Rustikt, stilfullt ildsted i cortenstål.
7320

Bålfat 70

(utgående vare) Romslig bålfat i klassisk design, basert på vår Bålpanne 70.
7860