Til toppen

Tretjære Lys

Ren og naturlig trebeskyttelse for hus og hytte.

Fra:

inkl. mva.


Vår originale furutjære av utsøkt kvalitet. Dette er en naturlig trebeskyttelse for hus og hytte. Tjæren trenger inn og impregnerer treverket, samtidig som den puster. Tretjære Lys har en klassisk tjærebrun farge. Den egner seg like godt til nye, moderne hus som en tradisjonell tømmerhytte på fjellet. Lys tretjære gir naturlig fargevariasjon mellom sol- og skyggevegg. En tjæret hytte vil ose av tradisjon, akkurat som de gamle stavkirkene. I Espegard kaller vi det naturens egen trebehandling.

Blanding
Tretjære er naturlig tykk. Ved å tilsette Tjærepluss fra Espegard, vil tjæren få en tynnere konsistens som gjør den lettere å påføre. Foruten å trenge dypt inn i treverket, gir Tjærepluss bedre overflatebeskyttelse. Alternativt kan en bruke terpentin som tynner og kokt linolje for en mer gyllen overflate. Et vanlig blandingsforhold er 60% tretjære, inntil 30% kokt linolje og 10% terpentin. Espegards kokte linolje inneholder soppdreper.


Ren furutjære til både nytt og gammelt treverk. 

Forberedelser

Kle deg i egnet verneutstyr. Sørg for at underlaget er tørt før behandling.

Blanding

Ren tretjære er naturlig tykk. Ved å tilsette Tjærepluss fra Espegard, vil tjæren få en tynnere konsistens som gjør den lettere å påføre. Foruten å trenge dypt inn i treverket, gir Tjærepluss bedre overflatebeskyttelse. Alternativt kan en bruke terpentin som tynner og kokt linolje for en mer gyllen overflate. Et vanlig blandingsforhold er 60% tretjære, inntil 30% kokt linolje og 10% terpentin. Espegards kokte linolje inneholder soppdreper. 

Tradisjonell behandling

Tjæren kan også påføres på tradisjonelt vis. Oppbevar den i oppvarmet rom eller varm tjæren opp i vannbad til ca 60°C før påføring. Ren tretjære er diffusjonsåpen og slipper derfor ut fuktighet.

Påføring

Sørg for at underlaget er tørt før behandling. Ellers kan man få grå-hvite skjolder. Skjolder kan også oppstå om veggen eksponeres for mye direkte fuktighet, noe som forsvinner etter hvert. Rør godt om før og under påføring. Tretjære påføres uten grunning, i ett eller to tynne strøk. Bruk tjærekost. Påføring i skyet vær og temperatur over 10°C gir best resultat. Unngå å behandle i direkte sollys. Fargen kan variere fra spann til spann. Unngå å bytte spann midt på en vegg. 

Forbruk

Ca 4–6 m2 pr. liter på uhøvlet treverk. På svært tørt underlag vil det gå mer. På høvlet treverk er forbruket noe lavere.  

Tørketid

Fra noen dager til opptil flere uker, avhengig av underlag og værforhold. 

Rengjøring

Bruk terpentin eller rødsprit for rengjøring av pensler.

Vedlikehold

Over tid vil sol, vær og vind tære på trebehandlingen. Det er nødvendig med ny behandling når tjærefilmen begynner å bli slitt bort.

Farge

Lys tjærebrun. Ved to strøk blir resultatet mørkere. Underlaget er også med på å bestemme fargeresultat. Uhøvlet treverk får mørkere og mattere farger, mens høvlede flater gir en lys og klar farge. Veggene mot syd og vest (solvegger) vil alltid bli lysest og trenger derfor oftere behandling. Tretjære er et rent naturprodukt der fargene kan variere fra spann til spann. Unngå derfor å bytte spann midt på en vegg. Ren tjære varierer fra produksjon til produksjon. Over tid vil den aldri gi en eksakt farge, men veggen får et rustikt og eldet preg.

Kokt linolje

Gir en gyllen og naturlig yttervegg med vakker glød.
 

inkl. mva.

Rå linolje

Naturlig, tradisjonsrik trebehandling med mange bruksområder.
 

inkl. mva.

Terpentin

Gjør tretjæren tynnere. Gjør det enklere å stryke på tjæren.
 

inkl. mva.

Tjærebeis Natur

Milebrent farge er ekstra flott til hytta i fjellheimen.
 

inkl. mva.

V.nr. 3312 Tretjære Rødbrun 3L

Mørk og eksklusiv trebeskyttelse til hytteveggen.
V.nr. 3312
 

inkl. mva.

Tretjære Sort

Moderne og naturlig farge til hytta ved sjøen.
 

inkl. mva.

Tjærebeis Molte

Lys, gyllenbrun beis til hytta i høyfjellet.
 

inkl. mva.

Tjærebeis Rogn

Lun og frisk beis med rødbrune toner.
 

inkl. mva.

Tjærebeis Trøffel

Mørk, klassisk tjærebeis med gyllenbrune toner.
 

inkl. mva.

Tjærebeis Tyri

Tidløs tjærebeis med varmbrun farge.
 

inkl. mva.