Til toppen

Fyrfat Original 60

Fyrfat 60 er et solid og praktisk fyrfat som kan brukes året rundt. Lett å flytte, lett å tenne opp, lett å kokkelere på.

V.nr.: 7780
Nobb-nr. 60159872
Status:

inkl. mva.

 • Praktisk ildsted som lett kan flyttes
 • Gryte i emaljert stål
 • Grillrist i rustfritt stål
 • Tilbehør 60 passer

Fyrfat 60 kan du ta med til din favorittstrand, på hytta, over til naboen eller et utsiktspunkt du liker godt. Her kan du grille, bli varm, komme i stemning eller koke kaffe.

Fyrfat med et enkelt og tidløst design i emaljert stål, som kan brukes året rundt. Grillrist følger med. Kan kombineres med det meste av Espegards produkter for matlaging i det fri. Tilbehør 60 passer til. Enkel montering.

 

Detaljer

H: 45 cm / Ø 60 cm.

FYRFAT 60 – BRUK OG VEDLIKEHOLD 

Fyrfat 60 er et stilrent ildsted, som tar liten plass og gir bålstemning der man vil. Med alle muligheter for å lage god mat ute er dette et bålsted man raskt blir glad i. 

 

LETT Å FLYTTE PÅ  

For noen er det kjekt å kunne flytte ildstedet dit man vil. Da er Fyrfat 60 med sitt enkle og kompakte design kanskje det riktige valget. Dette bålstedet er lett å ta med seg og tar liten plass, for eksempel sett i forhold til våre bålpanner. Fyrfat 60 er et godt valg når man ikke har behov for høydejustering av ildstedet. Med andre ord for snille terreng, der det er flatt og fint.   

 

GJENNOMFØRT KVALITET 

Fyrfat 60 er av høy kvalitet, med gryte i emaljert stål. Emalje er et lag av smeltet glass, som forsegler stålet i gryta. Derfor tåler den høy varme samtidig som stålet beskyttes mot rust. Fyrfatet er et naturlig samlingspunkt laget med fokus på å gi årevis med bålglede, året rundt. 

 

MONTERING OG KLARGJØRING FØR BRUK 

Fyrfat 60 er laget i perfekt sittehøyde. Den består av tre bein og gryta man fyrer i. Fyrfatet kommer standard med følgende deler:  

 • 3 stk bein 

 • 1 stk emaljert gryte (selve fyrfatet) 

 • 3 stk braketter 

 • 1 stk låsepinne til bakerste brakett 

 • 1 stk glosamler 

 • 1 stk rustfri grillrist.  

 

 

Slik monterer du fyrfatet ditt i en fei: 

 1. Beina tres inn over rørene på undersiden av gryta. 

 1. Fyrfatet kommer med tre braketter, som sørger for å gi god støtte til grillristen. Braketten med hull monteres bakerst på gryta med låsepinnen som følger med (se merke i gryta). Når grillristen skal på plass tres den mellom de to brakettene som er helt like, inn til den bakre braketten. Vipps! 

 1. Til slutt tres glosamleren opp i hullet i bunnen av gryta. Fyrfatet er nå klar for små og store eventyr. 

 

JUSTERING OG PLASSERING AV FYRFATET 

 • Vi anbefaler at fyrfatet plasseres over underlag som ikke er brennbare. Under fyring blir det garantert hett i gryta. Men også under kan det bli svært så varmt av strålevarmen. Med mindre fyrfatet står over skiferheller, fliser eller et annet steinunderlag bør man alltid bruke en underlagsplate under (tilbehør). Da beskytter du underlaget mot strålevarme og eventuelle gnister og glør som skulle falle ned.  

 • Pass på at det aldri er noe brennbart i nærheten av ildstedet. Hold god avstand til vegger og eventuelle takoverbygg.  

 • Grillrista kan enkelt flyttes opp og ned i brakettene. Her er det tre ulike nivåer å velge mellom. 

 

BRUK 

Hvilken ved bruker du til bål? 

I fyrfatet kan du fyre med all slags ved. Vi anbefaler likevel å unngå ved som gnistrer mye, slik som gran og osp. Veden må være skikkelig tørr. For å finne ut dette kan du slå to kubber mot hverandre. Det skal gi en skarp klang. Samtidig er det lurt å fyre med småkløyvd ved. Da får du gode flammer med lite røyk. Tykkere kubber har lettere for å ulme. Skal du lage mat kan du også bruke grillkull/-briketter.  

Bygg et godt og lunt bål 

For å få fyr i et bål er det tre forhold som må være tilstede samtidig: Brennbart materiale, oksygen og varme. Det finnes flere måter å lage bål på. For et fyrfat er pagodebål og pyramidebål de to viktigste du bør kjenne til.  

Pyramidebålet bruker man blant annet som basis for å tenne de aller fleste andre bål. Bålet bygges innenfra. Start med en liten, luftig haug med opptenningsbrensel i midten. Her kan du bruke never, trefliser eller et par tennbriketter. Sett tre små pinner opp mot hverandre som en pyramide. Fortsett med litt større pinner. Stell deg slik at du skjermer for vinden og tenn på. Når bålet har fått skikkelig fyr legger du på litt større ved inntil pyramiden. Etterhvert som du får bra med glør mater du bålet med småkløyvd ved. 

Pagodebål gir rask varme og er ypperlig til matlaging. Her starter man med å legge to kubber (ca. 5–10 cm tykke) parallelt med god avstand fra hverandre. Deretter legger man to nye på tvers over de andre. Så bygger man et lite og luftig pyramidebål i midten. Tenn på før du fortsetter med å legge to og to kubber på tvers oppover i to lag til.  

Ønsker man at bålet skal brenne saktere bygger man et tett pagodebål. Det vil si annenhvert lag med fire og fire kubber. Her venter man med å bygge pyramidebålet til man har stablet fire lag på tvers oppå hverandre. På toppen bygges et lite pyramidebål som man tenner på. Slik får du et varmt og godt bål som varer lenge. Dette bålet er spesielt godt om vinteren.  

Les også vår artikkel om ved og bålfyring her.

 

TIPS OG RÅD! 

 • Fyr riktig! Bruk tørr, småkløyvd ved. Da får du god varme og lite røyk. 

 • Bjørkeved brenner rolig og er perfekt for bål. Gran og osp bør du styre unna. 

 • Et par tennbriketter gjør opptenningen enkel.  

 

Kreativ matlaging ute 

Å lage mat på bål er både morsomt, godt og lærerikt. Dessuten rører det ved noe av urinstinktet i oss. Mulighetene er mange og det er nesten bare kreativiteten som kan begrense oss.  

 

Riktig varme 

For å få mest glede av matlagingen er det lurt å fyre riktig. Vårt viktigste tips er å bruke tørr, småkløyvd ved. Da slipper grillmesteren å hive etter pusten og publikum rundt å gni seg i øynene. Dessuten gir det mer stabil varmeeffekt, som er viktig når man lager mat. 

Av og til er det vanskelig å vente. Når magen knurrer «jeg må ha mat» er det lett å slenge pølsene på et bål i full fyr. Nå er de færreste av oss er særlig glad i svartsvidde pølser. Derfor anbefaler vi heller å ta en ventepølse mens bålet forvandles til masse glør.  

Så skal det sies at terskelen er lavere når man kokkelerer ute. Litt svimerker her og der tåles. Etterhvert vil du også opparbeide deg erfaring på hva som fungerer best. 

Varmen kan justeres av hvor mye brensel som legges på. Men også ved å flytte opp og ned på grillrisen. Grillristen er nemlig en viktig støttespiller når du lager mat ute. Mange av tilbehørsproduktene legges oppå denne under kokkeleringen.  

 

TIPS for matlaging over fyrfatet! 

 • Lag mat når det er glør eller små flammer. Da blir maten mindre svidd.  

 • Mat bålet med en småpinne i ny og ne, så sørger du for jevn og god varme. 

 • Ta deg god tid og kos deg ute i frisk luft!  

 

Etter bruk 

Det er viktig at fyrfatet blir slukket skikkelig. La bålet brenne godt ut og avkjøle seg. Det er viktig at du er sikker på at det er helt slukket og trygt før du forlater bålet. Eventuell aske tar du over i en askebøtte (tilbehør) med en askespade. Grillristen kan skrapes ved behov og vaskes med såpe og vann.  

 

VEDLIKEHOLD 

Vårt fyrfat er nøysomt og krever ikke mye stell for å leve et godt liv. Gryta er i prinsippet vedlikeholdsfri så lenge du passer på å bevare emaljen. Harde slag og skarpe gjenstander kan skade emaljen. Ellers liker beina å få et tynt strøk Bålpanneolje (tilbehør) av og til. Når fyrfatet tar seg en lengre pause finnes et slitesterkt og vannavvisende trekk (tilbehør) som beskytter mot vær og vind. 

 

TIPS! 

 • Husk å tømme glosamleren av og til så slipper du at det «flyter over». 

 • Et lokk og -trekk kan være greit å ha når fyrfatet ikke er i bruk. 

 • Pass på gryta. Skulle du være uheldig å skade emaljen kan såret smøres med Espegard Bålpanneolje av og til. 

 • Grillristen kan skrapes med en grillskrape og vaskes med såpe og vann. 

 

TILBEHØR  

Til Fyrfat 60 er det mye ekstrautstyr å velge mellom. 

 

ET TRYGGERE BÅL 

Først av alt er sikkerhet noe vi prioriterer høyt i Espegard. Vi anbefaler derfor alltid å bruke en av våre gnistfangerløsninger for å hindre gnistsprang. Står fyrfatet over et brennbart underlag bør du alltid bruke en underlagsplate, for å beskytte mot strålevarme.  

Ellers bør man alltid sjekke vær- og vindforhold før man gjør opp bål. Vi har også flere produkter som skjermer mot vind. Det kan være lurt med et par bålhansker som tar vare på knokene. Oppsyn er også et viktig stikkord. Pass godt på barna som leker rundt et varmt fyrfat. 

MAT PÅ BÅL 

Her finnes det et stort utvalg, som åpner opp for nær slags all slags kokkelering. Vi anbefaler deg å ta en titt på websiden vår. Her er uansett noe av det du kan velge mellom:  

Ulike panner, jern og plater i støpejern som tåler høy varme. Gryter og panne i emaljert støpejern – perfekt for langtidskoking. Det finnes popcornkjele, kaffekjeler, en snedig steikehelle og grillredskap. Et par sidebord er alltid praktisk når man lager mat. Vi har en egen oppskriftsbok for bålmat samt vår egen bålkaffe. Og mye mer.  

 

TIPS TIL BASIC-UTSTYR: 

 • Sikkerhet: Gnistfangerpakke eller gnistkule, underlagsplate og varmehansker 

 • Vind- og varmeskjerm 

 • Sidebord  

 • Bålpanneolje 

 • Trekk til Fyrfat 60 

V.nr. 7755 Bålbrenner Pilar Premium 50

Helt enkelt et lettfyrt ildsted av høy kvalitet.
V.nr. 7755
 

inkl. mva.

V.nr. 7845 Bålgrill 60

(Utgående vare) En solid og tidløs grill. For grilling og bål året rundt.
V.nr. 7845
 

inkl. mva.

V.nr. 770 Bålpanne 60

Klassisk ildsted som bringer bålet nærmere hverdagen.
V.nr. 770
 

inkl. mva.

Nyhet

V.nr. 7800 Utepeis 100

Gjør opplevelsen ute enda flottere med denne rentbrennende peisen. Utepeis 100 sørger for nydelig stemning og god varme på terrassen. Peiskos under åpen himmel.
V.nr. 7800
 

inkl. mva.