Til toppen
Vi har en spark til alle. Våre sparker og kjelker finnes i en rekke forskjellige størrelser og farger.
Sparkmodeller
Vi har en spark til alle. Våre sparker og kjelker finnes i en rekke forskjellige størrelser og farger.

Guide: Alt du trenger å vite om spark

Sparken er for mange nordmenn en selvfølge når vinteren kommer og vintertradisjoner skal opprettholdes. Det enkle fremkomstmiddelet som, når vinteren kommer, tar over for sykkelen. Som også har et praktisk sete og som skaper mye vinterglede på en ellers kald, og mørk årstid.

3 Gode grunner til hvorfor du bør prøve spark

  1. Spark er gøy! Om du ikke har brukt spark ute i snøen før, har du virkelig noe å glede deg til!
  2. Spark er for alle! Det utrolig enkelt å lære seg, og det krever ingen atletiske ferdigheter. Du står stødig på to stålmeier samtidig som du har får støttet deg godt med henda. Espegard® har spark i ulike størrelser, for barn og voksne. 
  3. En god grunn til å komme deg ut. Bruk sparken på den korte handleturen til butikken eller ta med kjæresten på en spark tur. Ingenting slår det å oppleve en stjerneklar himmel fra en spark. 

Sparkstøtting i et historisk perspektiv

Siden begynnelsen av 1900-tallet har det blitt produsert spark i Norge. Rundt 1930 ble produksjonen industrialisert og flere modeller var å finne i Norge på den tiden, men etter flere år med konkurranse, var det bare de to ulike modeller som ble igjen: Tarzan, opprinnelig fra Lillestrøm og trønderen Rapp. Nansen-sparken var også populær en periode, men ble utfaset til fordel for Rapp.

I dag er det Espegard® som har tatt oppdraget med å forvalte, det vi ser på som en del av den norske kulturarven, litt som en nasjonalskatt. Bortsett fra noen mindre optimalisering på sparkene, vil du kjenne igjen både Spark, Rapp og Hallingsparken fra tidligere.

Sammenlign de ulike sparkene 

Tarzan

✓ Treverk og rødt stål
✓ Finnes i tre størrelser
✓ Sammenleggbar

Vår Tarzan kommer ikke fra jungelen, men ble til på Sportsartikkelfabrikken Tarzan ved Lillestrøm i 1936. På 70-tallet ble den tynseting før den i 2020 gjorde åling av seg. Tarzan er en modernisert utgave av sparkstøttingen og svært solid. Denne tåler røff bruk, enten man er liten eller stor. Tarzan er lett gjenkjennelig med sin flotte rødfarge, kombinert med førsteklasses treverk. Meiene er laget av grålakkert spesialstål, som sørger for smidig framdrift.

Se mer av Tarzan

Hallingsparken

✓ Treverk og svart stål
✓ Finnes i tre størrelser
✓ Sammenleggbar

Her i Hallingdal sparkes det nok litt over gjennomsnittet. Vi vet nemlig å sette stor pris på kong vinter. Hallingsparken er en hyllest til dalen vår og fjellet her, som byr på gnistrende sparkføre. Solid bøketre, stålrygg og meier i fjærstål sørger for sparkeglede i mange år. Sparken kommer i tre forskjellige størrelser.

Se mer av Hallingsparken

Rapp

✓ Kun treverk
✓ Finnes i fire størrelser
✓ Sammenleggbar

Sparkstøttingen slik vi kjenner den i dag har sannsynligvis sitt opphav fra Norrbotten i Sverige. Rapp oser av historie. Opprinnelig trønder, men flyttet til Tynset på 70-tallet. Dermed er den godt vant til innlandsklima med kalde vintre. Med styre og sete i lakkert treverk er Rapp den mest autentiske av de opprinnelige modellene. Meiene er grålakkert og laget av spesialstål, for maksimal smidighet og styrke. Dette sikrer deg solide fraspark i mange år.

Se mer av Rapp

Smart tilbehør til sparken

Plastmeier, også kalt snøløpere er noen plastskinner som gjør at sparken glir lettere på vanskelig vinterføre. For eksempel ved mildvær, når snøen blir våt og bløt. Ved nysnø eller puddersnø fungerer plastmeiene nærmest som slags truger for sparken.

Dette er universale plastmeier som passer til alle spark-modellene fra Tarzan, Rapp og Hallingsparken. De festes enkelt med strips og lengden kan enkelt kappes.

Sparkstøtting for voksne og barn

Spark er både morsomt og veldig enkelt. Det skal ikke mange sparkene til før minstejenta suser nedover bakkene på egenhånd. Et lite tips for som vil gi barna mest glede av sparken er at de bruker riktig størrelse. Blir den for stor, kan det fort bli litt tunge å manøvrere.

Hallingsparken, Rapp og Tarzan har alle barnemodeller. Tarzan har også en mellomstørrelse (junior).