Til toppen
Vi har en spark til alle. Våre sparker og kjelker finnes i en rekke forskjellige størrelser og farger.
Sparkmodeller
Vi har en spark til alle. Våre sparker og kjelker finnes i en rekke forskjellige størrelser og farger.

Guide: Alt du trenger å vite om spark

I nesten 140 år har sparken sørget for transport og morsom lek på snø og is. Å hente sparken ut av skjulet vinterstid er for mange nordmenn like selvfølgelig som å klargjøre sykkelen om våren. Bli bedre kjent med sparken, eller sparkstøttingen som den også heter. 

3 gode grunner til å prøve spark

  1. Spark er gøy! Om du ikke har prøvd spark ute i snøen før, har du virkelig noe å glede deg til!
  2. Spark er for alle! Det er utrolig enkelt å lære og krever ingen atletiske ferdigheter. Espegard® har spark i ulike størrelser, for både barn og voksne.
  3. Sparking er en god grunn til å komme deg ut. Bruk sparken til og fra jobb, på handletur til butikken eller ta kjæresten med på en måneskinnstur. Lite kan måle seg med en sparktur under stjerneklar himmel.

Sparkstøtting i et norsk historisk perspektiv

Sparkstøttingens historie strekker seg tilbake til andre halvdel av 1800-tallet. Industrialiseringen av spark startet rundt 1920-tallet og etter noen år fantes det flere modeller å velge mellom. Etter flere tiår med konkurranse, var det bare fire modeller igjen: Tarzan, Rapp og Nansen. Alle tre produsert hos Norax i Tynset. I tillegg Hallingsparken fra Espegard på Ål. 

I 2020 overtok Espegard® stafettpinnen med å forvalte denne vinterlige kulturarven. I 2022 er det kun to sparkmodeller igjen her til lands. Først av alt den populære Tarzan-sparken som har byttet navn til Spark Tempo. I tillegg Rapp som har fått navnet Spark Klassisk. Sparkene byr fremdeles på den samme gode vinterfølelsen, med høy håndsverksmessig kvalitet.

Sammenlign de ulike sparkene 

Spark Tempo Rød

✓ Finnes i tre størrelser
✓ Rygg og støtfanger i stål
✓ Meier i spesialstål
✓ Sammenleggbar

Til Spark TEMPO Rød

Tempo ble opprinnelig til på Sportsartikkelfabrikken Tarzan ved Lillestrøm i 1936. På 70-tallet ble den tynseting før den i 2020 gjorde åling av seg. Spark Tempo er en modernisert utgave av sparkstøttingen og svært solid. Denne tåler røff bruk, enten man er liten eller stor. Spark Tempo er lett gjenkjennelig med sin tidløse svartfarge, kombinert med førsteklasses treverk. Meiene er laget av svartlakkert spesialstål, som sørger for smidig framdrift.

Spark Tempo Svart

✓ Finnes i tre størrelser
✓ Rygg og støtfanger i stål
✓ Meier i spesialstål
✓ Sammenleggbar

Til Spark TEMPO Svart

Tempo Svart ble tidligere omtalt som Hallingsparken og har blitt produsert av Espegard i en årrekke. Tempo Svart er en hyllest til dalen vår og fjellet her, som byr på gnistrende sparkføre. Solid treverk, stålrygg og meier i fjærstål sørger for sparkeglede i mange år.

Spark Klassisk

✓ Finnes i tre størrelser
✓ Rygg og sete i treverk.
✓ Meier av svartlakkert spesialstål
✓ Sammenleggbar

Til Spark KLASSISK

Dette er sparken som er mest autentisk de opprinnelige modellene. Spark Klassisk oser av historie. Opprinnelig trønder med navnet Rapp, men akkurat som Tarzan flyttet den til Tynset på 70-tallet. Dermed er den godt vant til innlandsklima med kalde vintre. Spark Klassisk kommer med styre og sete i lakkert treverk. Meiene er grålakkert og laget av spesialstål, for maksimal smidighet og styrke. Dette sikrer deg solide fraspark i mange år.

Smart tilbehør til sparken

Plastmeier, også kalt plastski eller plastskinner, gjør at sparken glir lettere på vanskelig vinterføre. For eksempel ved mildvær, når snøen blir våt og slapsete. Ved tørr snø fungerer plastmeien som truger for sparken.

Dette er universale plastmeier som lett kan tilpasses alle våre sparker og som enkelt festes med strips.

Sparkstøtting for voksne og barn

Spark er både morsomt og veldig enkelt. Det skal ikke mange sparkene til før minstejenta suser nedover bakkene på egenhånd. Et lite tips for som vil gi barna mest glede av sparken er at de bruker riktig størrelse. Blir den for stor, kan det fort bli litt tunge å manøvrere.