Til toppen

Gode vafler på bål

Bålvafler med nyrørt syltetøy, en kopp kaffe, frisk luft og varmende flammer – det er alt vi trenger for å hygge oss litt ekstra. Rundt bålet er det rom for gode samtaler og fine øyeblikk vi husker ekstra lenge. Her har du en enkel oppskrift på vafler og gode tips for vellykket vaffelsteking rundt bål. Hentet fra «Fridas Bålmat»

Gode vafler på bål
Vaffeljern i støpejern
Vaffel nettopp ferdig stekt på bål og ligger fortsatt i vaffeljernet som er støpejern.

Ingredienser

 • 4 egg
 • 2 dl sukker
 • 7 dl kefir
 • ½ dl vann
 • 6 dl hvetemel
 • 1 ts kardemomme
 • 150 gram smør

Slik gjør du:

 1. Visp egg og sukker lett sammen.
 2. Rør inn kefir og hvetemel vekselsvis.
 3. Bland inn kardemomme og vann.
 4. Ha tilslutt i smeltet smør.

Pass på at varmen en god, men ikke er for sterk: du bør ikke har vaffeljernet direkte i flammene, men heller over glørne. Varm begge sidene av vaffeljernet og ha litt ekstra smør i jernet før du starter stekingen.

Vaffeljernet kan med fordel settes inn med olje etter bruk.

Tips!

For å få perfekte bålvafler gang etter gang er det tre ting du bør huske på: varmen, fett og oppskrift. Støpejern bør mettes med fett så pass på at du har smurt godt nok før du begynner. Du kan gjerne sette inn jernet med ekstra fett etter bruk. På den måten blir støpejernet bedre over tid. Start stekingen når smøret brunes i jernet uten å bli brent. Temperaturen bør være jevn og kan reguleres ved å flytte vaffeljernet. Her er det bare å prøve seg frem.  

Når det gjelder oppskriften er det vikitig å bruke nok smør og passe på sukkermengden. Oppskriften vi bruker funker veldig godt og gir perfekte bålvafler som kan nytes rundt bålet, hver gang.   

 

Laget med produkter fra Espegard®

Bålpanne 60

Klassisk ildsted som bringer bålet nærmere hverdagen.
770

Vaffeljern

Tradisjonell modell i støpegods med langt stålskaft og håndtak av tre.
755