Til toppen
Spørsmål om tretjære

Spørsmål om tretjære

Tretjære er gjerne for deg som liker å ta vare på tradisjoner og leve tett på elementene. Tjære er nemlig helt naturlig og har vært i kontinuerlig bruk siden middelalderen. Over tid får hytta et rustikt preg og vakkert fargespill mellom sol- og skyggevegg. Hos Espegard kan du velge mellom fire ulike tjærer med høy kvalitet.

Hva er tretjære?

Tretjære er en relativt tyktflytende væske som lages av organisk materiale. Det vanligste råstoffet er tyri, som er harpiksholdig kjerneved av gammel furu, hovedsakelig i stubber og røtter. Harpiks er rett og slett treets egen beskyttelse. I prinsippet kan man utvinne tjære fra alle trær, men mest vanlig er furutjære.

 

Les også: «Hva er tjærebeis?»

 

Hvorfor tretjære som trebehandling?

Hensikten med trebehandling er å beskytte treverket og forhindre at det brytes ned. Espegards tretjære er diffusjonsåpen som betyr at den puster. Samtidig som den trenger godt inn i treverket, slipper den ut fuktighet. Tretjære inneholder også stoffer som motvirker biologisk nedbryting. Vi kaller det naturens egen trebehandling. I tillegg er det et tradisjonelt og naturlig produkt som oser av historie. Lite kan slå duften av tjære. Derfor er tretjære et godt valg for hytta eller huset.

Hva slags tretjære leverer Espegard?

Tre av våre tretjærer er rene furutjærer, samt at vi har også bøketjære. Alle våre tjærer lages gjennom retorteproduksjon, som sikrer en homogen tretjære av høy kvalitet. 

Når på året bør man behandle med tjære?

Høsten er det optimale tidspunktet for tjæring av hytte og hus. Da vil tjæren få god tid gjennom vinteren til å trenge inn i treverket og sette seg skikkelig. Dessuten tar sola lite i vinterhalvåret. Man slipper dessuten unna alt som kan feste seg til overflaten, enten det er blader eller insekter. Ift insekter er tidlig vår også et aktuelt tidspunkt. Man kan selvsagt også å tjære huset om sommeren. Fra gammelt av skulle det skje mellom løvfall og første snøfall.

Tretjæren min er veldig tykk, hva gjør jeg?

Det finnes tre ulike alternativ som fungerer for alle våre tretjærer:

  1. Blande inn Tjærepluss
    Oljetilsetning av førsteklasses kvalitet som gjør tjæren mer smidig. Tjærepluss gir dessuten en gyllen og beskyttende overflate til treverket. Ca. 2 deler tjære blandes med 1 del Tjærepluss.
  2. Blande inn Terpentin
    Terpentin vil gi tynnere konsistens. Blander du inn kokt linolje i tillegg får du en gyllen overflate. Et vanlig blandingsforhold er 60% tretjære, inntil 30% kokt linolje og 10% terpentin. Espegards kokte linolje inneholder soppdreper. 
  3. Tradisjonell behandling
    Tjæren kan også påføres på tradisjonelt vis, uten tilsetninger. Oppbevar den i oppvarmet rom eller varm tjæren opp i vannbad til ca 60°C før påføring. 

Hvordan blander jeg tretjære med Tjærepluss?

Kle deg i egnet verneutstyr. Tjærepluss blandes godt sammen med tjære i en blandedunk. Jo mer Tjærepluss du tilsetter, jo lavere viskositet får tjæren. Ren tretjære er et naturprodukt, som varierer i konsistens og farge. Derfor er det vanskelig å oppgi et nøyaktig blandingsforhold. Her må man prøve seg fram. Et godt utgangspunkt er 2 deler tjære og 1 del Tjærepluss. For informasjon om påføring, tørking, vedlikehold m.m: Se emballasjetekst for den tjæren du ønsker å blande med.

Tjærepluss er i utgankspunktet nøytral i fargen. Den tilfører likevel ekstra glans og glød til treverket. Fargen vil variere etter hvilken tjære den blandes med og blandingsforhold. I tillegg kan hvert tjærespann ha fargevariasjon. For mer informasjon om farge, se emballasjetekst for den tjæren du ønsker å blande med.

Hvilken farge har tretjære?

Espegard leverer fire ulike tretjærer, med hver sine fargetoner. 

Les mer: