Til toppen

Ved og bålfyring

Nyt varmende flammer en sen sommerkveld eller en frisk vinterdag. Her er noen enkle råd til hvordan du kan fyre, hva du kan gjøre for å unngå røyk og hvilken ved som egner seg best.


Hvilken ved bruker du til bål?

Vi anbefaler å unngå ved som gnistrer mye, slik som gran og osp når du skal fyre i bålpanna, fyrfatet eller utepeisen. Veden må være skikkelig tørr. For å finne ut dette kan du slå to kubber mot hverandre. Det skal gi en skarp klang. Samtidig er det lurt å fyre med småkløyvd ved. Da får du gode flammer med lite røyk. Tykkere kubber har lettere for å ulme.

Bygg et godt og lunt bål

For å få fyr i et bål er det tre forhold som må være tilstede samtidig: Brennbart materiale, oksygen og varme. Det finnes flere måter å lage bål på. For et bålfat er pagodebål og pyramidebål de to viktigste du bør kjenne til.

Pyramidebål

Pyramidebålet brukes blant annet som basis for å tenne de aller fleste andre bål. Bålet bygges innenfra. Start med en liten, luftig haug med opptenningsbrensel i midten. Her kan du bruke never, trefliser eller et par tennbriketter. Sett tre små pinner opp mot hverandre som en pyramide. Fortsett med litt større pinner. Stell deg slik at du skjermer for vinden før du tenner på. Når bålet har fått skikkelig fyr legger du på litt større ved inntil pyramiden. Etterhvert som du får bra med glør mater du bålet med småkløyvd ved.

Pagodebål

Pagodebål gir rask varme og er ypperlig til matlaging. Her starter man med å legge to kubber (ca. 5–10 cm tykke) parallelt med god avstand fra hverandre. Deretter legger man to nye på tvers over de andre. Så bygger man et lite og luftig pyramidebål i midten. Tenn på før du fortsetter med å legge to og to kubber på tvers oppover i to lag til. Videre anbefaler vi å mate bålet innimellom med småkløyvd ved.


Ønsker man at bålet skal brenne saktere bygger man et tett pagodebål. Dette bålet anbefaler vi først og fremst om vinteren for det gir ekstra god varme. Et tett pagodebål bygges ved annenhvert lag med fire og fire kubber. Vent med å bygge pyramidebålet til du har stablet fire lag på tvers oppå hverandre. På toppen bygger du et lite pyramidebål som du tenner på. Slik får du et varmt og godt bål som varer lenge.

Bålmat og fyring

For å få mest glede av matlagingen er det smart å fyre riktig. Aller viktigst er det å bruke tørr, småkløyvd ved. Da slipper den som griller å hive etter pusten og publikum rundt å gni seg i øynene. Dessuten gir det mer stabil varmeeffekt, som er viktig når man lager mat.TIPS OG RÅD!

  • Fyr riktig! Bruk tørr, småkløyvd ved. Da får du god varme og lite røyk.
  • Bjørkeved brenner rolig og er perfekt for bål. Gran og osp bør du styre unna.
  • Et par tennbriketter gjør opptenningen enkel.
  • Ikke bygg bålet for høyt. Da kan det bli ustabilt og lettere rase.
  • Fyr sikkert! Les gjerne vår artikkel om trygge bål!

 

Produkter som gir deg bålkos og sikker bålfyring

V.nr. 770 Bålpanne 60

Klassisk ildsted som bringer bålet nærmere hverdagen.
V.nr. 770
 

inkl. mva.

V.nr. 7850 Fyrfat 60 pluss

Fyrfatet er et tidløst, praktisk og stemningsfullt – for deg som elsker livet utendørs. Med enkle grep kan du flytte det til dine favorittsted i hagen. Med Espegard Fyrfat 60 PLUSS får du dessuten noe av ekstrautstyret som skal til for å kunne utfolde deg som friluftskokk. Mulighetene er mange.
V.nr. 7850
 

inkl. mva.

V.nr. 845 Fyrfat 80

Fyrfat 80 er vårt største fyrfat. Et fleksibelt utekjøkken med mange muligheter.
V.nr. 845
 

inkl. mva.

V.nr. 7860 Bålfat 70

(utgående vare) Romslig bålfat i klassisk design, basert på vår Bålpanne 70.
V.nr. 7860
 

inkl. mva.