Til toppen
Vaffeldagen

Den internasjonale vaffeldagen

Vaffeldagen ser vi frem til hvert år, da det er en dag fylt med søte fristelser og gode minner. På denne dagen kan du med god samvittighet nyte vafler i alle varianter og smaker, og gi deg selv og andre en god pause fra den travle hverdagen.

Vafler har vært en del av norsk kultur i generasjoner, og er en del av de søte tradisjonene mange nordmenn er glade i. Fra klassiske sjokoladevafler til mer moderne varianter som sjokolade- og jordbærtopping, er det alltid noe for enhver smak.

Når er den store vaffeldagen?

Den store vaffeldagen feirer vi den 25. mars hvert år.

  • 25.mars 2023: Lørdag
  • 25.mars 2024: Mandag
  • 25.mars 2025: Tirsdag

Hvorfor feirer vi vaffeldagen?

Denne dagen kommer opprinnelig fra Sverige og var fra gammelt av en høytid kalt Vårfrudagen, etter tittelen Vår Frue for Jomfru Maria. I Sverige har Vårfrudagen på folkemunne blitt forvandlet til Vaffeldagen, som har gitt opphav til skikken med å spise vafler denne dagen.  (Kilde: Wiki/Svenska Dabgladet)

Vaffeljern

Tradisjonell modell i støpegods med langt stålskaft og håndtak av tre.
755

Lage vafler ute, over bål

Vafler på bål er en klassisk nordisk tradisjon som gir en unik smak du ikke får noe annet sted. Vaflene er lettere å lage på bålet, du kan lage mange flere på en gang, og de blir mer saftige og smakfulle. Det er også en morsom måte å dele god mat på og tilbringe tid sammen.

Vafler i et historisk perspektiv

Kaker stekt i støpejern har eksistert siden 1600-tallet, mens vafler finner vi først omtalt i kilder fra rundt 1700-tallet. De enkleste kakene besto av vann og byggmel, men egg, melk og melkefett har også vært vanlig.

Vaffelrøra kunne inneholde egg fra både villfugler og tamme høns. Langs kysten ble faktisk torskerogn (fiskeegg) brukt som erstatning for fugleegg i vaffelrøra. 
(kilde: snl.no/vaffel)

Lag vafler som på 1700-tallet med Vaffeljern fra Espegard®

Vaffeljernenene har utviklet seg fra å være lange med skaft som kunne plasseres over åpen ild (ganske så lik Espegard sitt vaffeljern), til jernformer tilpasset kjøkkenkomfyren, og til slutt elektriske vaffeljern.

Relevante artikler / oppskrifter

Bålvafler med lekker topping

Lite kan måle seg med en nystekt og sprø vaffel rett fra bålet. Nyt skumringstimen og varmen fra flammene. Vær i øyeblikket …

Les oppskriften

Gode vafler på bål

Bålvafler med nyrørt syltetøy, en kopp kaffe, frisk luft og varmende flammer – det er alt vi trenger for å hygge oss litt ekstra.

Les oppskriften

Klargjøring og bruk av støpejern

I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan støpejern bør behandles før førstegangsbruk og hva som er viktig under selve bruken.

Les mer