Hopp til innholdet

Bedrift med forhandleravtale? Logg inn i B2B-portalen.

Gode vafler på bål
Oppskrift | Bålmat

Gode vafler på bål

Ingredienser

  • 4 egg
  • 2 dl sukker
  • 7 dl kefir
  • ½ dl vann
  • 6 dl hvetemel
  • 1 ts kardemomme
  • 150 gram smør

Slik gjør du:

  1. Visp egg og sukker lett sammen.
  2. Rør inn kefir og hvetemel vekselsvis.
  3. Bland inn kardemomme og vann.
  4. Ha tilslutt i smeltet smør.

Pass på at varmen en god, men ikke er for sterk: du bør ikke har vaffeljernet direkte i flammene, men heller over glørne. Varm begge sidene av vaffeljernet og ha litt ekstra smør i jernet før du starter stekingen.

Vaffeljernet kan med fordel settes inn med olje etter bruk.

Bålvafler med nyrørt syltetøy, en kopp kaffe, frisk luft og varmende flammer – det er alt vi trenger for å hygge oss litt ekstra. Rundt bålet er det rom for gode samtaler og fine øyeblikk vi husker ekstra lenge. Her har du en enkel oppskrift på vafler og gode tips for vellykket vaffelsteking rundt bål. Hentet fra «Fridas Bålmat».

Produkter benyttet i denne oppskriften

Type: Bålmat

Vaffeljern

Vanlig pris kr 499,00
Salgs pris kr 499,00 Vanlig pris

Nystekte vafler ute i det fri - finnes det en større luksus? Med vaffeljern blir det fort god stemning rundt bålet – enten man koser seg hjemme ved bålpanna eller er på tur.

Tradisjonell modell i støpegods med langt stålskaft og håndtak av tre. Leveres med eget etui.

Varm jernet sakte opp og pass på at vaffeljernet ikke er for varmt under steikingen. Du kan starte å steike når flammene er små eller du har fått bra med glør. Bruk godt med smør eller matfett. Vaffeljernet plasseres enklest på grillristen i bålpanna eller fyrfatet, som sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Glørne i bålet sørger for sprø og deilige vafler. Støpejern blir veldig varmt og holder lenge på varmen.

Rå støpejernsprodukter har små porer i overflaten. Før det tas i bruk første gang anbefales det å sette inn vaffeljernet med olje. Dette vil gi en optimal stekeoverflate. Først varmes det opp, før det settes inn med et tynt lag matolje. Deretter varmes jernet opp enda en gang til litt høyere temperatur. På denne måten vil oljen brennes inn i porene og danne et bekyttende lag. Støpejern rengjøres med stålbørste eller annet skrapeverktøy. Husk å smøre vaffeljernet med et tynt lag matolje etter bruk og lagre det tørt, for å beskytte mot fukt og rust.

Gode vafler på bål

Tips

For å få perfekte bålvafler gang etter gang er det tre ting du bør huske på: varmen, fett og oppskrift. Støpejern bør mettes med fett så pass på at du har smurt godt nok før du begynner. Du kan gjerne sette inn jernet med ekstra fett etter bruk. På den måten blir støpejernet bedre over tid. Start stekingen når smøret brunes i jernet uten å bli brent. Temperaturen bør være jevn og kan reguleres ved å flytte vaffeljernet. Her er det bare å prøve seg frem.  

Når det gjelder oppskriften er det vikitig å bruke nok smør og passe på sukkermengden. Oppskriften vi bruker funker veldig godt og gir perfekte bålvafler som kan nytes rundt bålet, hver gang.