Hopp til innholdet

Bedrift med forhandleravtale? Logg inn i B2B-portalen.

Den internasjonale vaffeldagen

Den internasjonale vaffeldagen

Vaffeldagen ser vi frem til hvert år, da det er en dag fylt med søte fristelser og gode minner. På denne dagen kan du med god samvittighet nyte vafler i alle varianter og smaker, og gi deg selv og andre en god pause fra den travle hverdagen.

Vafler har vært en del av norsk kultur i generasjoner

Vafler er en del av de søte tradisjonene mange nordmenn er glade i. Fra klassiske sjokoladevafler til mer moderne varianter som sjokolade- og jordbærtopping, er det alltid noe for enhver smak.

Når er den store vaffeldagen?

Den store vaffeldagen feirer vi den 25. mars hvert år.

  • 25. mars 2025: tirsdag
  • 25. mars 2026: onsdag
  • 25. mars 2027: torsdag

Hvorfor feirer vi vaffeldagen?

Denne dagen kommer opprinnelig fra Sverige og var fra gammelt av en høytid kalt Vårfrudagen, etter tittelen Vår Frue for Jomfru Maria. I Sverige har Vårfrudagen på folkemunne blitt forvandlet til Vaffeldagen, som har gitt opphav til skikken med å spise vafler denne dagen.

Kilde: Wiki/Svenska Dabgladet

Lage vafler ute, over bål

Vafler på bål er en klassisk nordisk tradisjon som gir en unik smak du ikke får noe annet sted. Vaflene er lettere å lage på bålet, du kan lage mange flere på en gang, og de blir mer saftige og smakfulle. Det er også en morsom måte å dele god mat på og tilbringe tid sammen.

Vafler i et historisk perspektiv

Kaker stekt i støpejern har eksistert siden 1600-tallet, mens vafler finner vi først omtalt i kilder fra rundt 1700-tallet. De enkleste kakene besto av vann og byggmel, men egg, melk og melkefett har også vært vanlig.

Vaffelrøra kunne inneholde egg fra både villfugler og tamme høns. Langs kysten ble faktisk torskerogn (fiskeegg) brukt som erstatning for fugleegg i vaffelrøra.

Kilde: snl.no/vaffel

Lag vafler som på 1700-tallet med Vaffeljern fra Espegard®

Vaffeljernene har utviklet seg fra å være lange med skaft som kunne plasseres over åpen ild (ganske så lik Espegard sitt vaffeljern), til jernformer tilpasset kjøkkenkomfyren, og til slutt elektriske vaffeljern.

Produkter relatert til dette innlegget

Vaffeljern

Vanlig pris 499 kr
Salgs pris 499 kr Vanlig pris

Nystekte vafler ute i det fri - finnes det en større luksus? Med vaffeljern blir det fort god stemning rundt bålet – enten man koser seg hjemme ved bålpanna eller er på tur.

Tradisjonell modell i støpegods med langt stålskaft og håndtak av tre. Leveres med eget etui.

Varm jernet sakte opp og pass på at vaffeljernet ikke er for varmt under steikingen. Du kan starte å steike når flammene er små eller du har fått bra med glør. Bruk godt med smør eller matfett. Vaffeljernet plasseres enklest på grillristen i bålpanna eller fyrfatet, som sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Glørne i bålet sørger for sprø og deilige vafler. Støpejern blir veldig varmt og holder lenge på varmen.

Rå støpejernsprodukter har små porer i overflaten. Før det tas i bruk første gang anbefales det å sette inn vaffeljernet med olje. Dette vil gi en optimal stekeoverflate. Først varmes det opp, før det settes inn med et tynt lag matolje. Deretter varmes jernet opp enda en gang til litt høyere temperatur. På denne måten vil oljen brennes inn i porene og danne et bekyttende lag. Støpejern rengjøres med stålbørste eller annet skrapeverktøy. Husk å smøre vaffeljernet med et tynt lag matolje etter bruk og lagre det tørt, for å beskytte mot fukt og rust.