Hopp til innholdet
Klargjøring og bruk av støpejern

Klargjøring og bruk av støpejern

I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan støpejern bør behandles før førstegangsbruk og hva som er viktig under selve bruken.

Støpejern egner seg godt til steiking av mat

Støpejern har vært brukt i mange hundre år og er et av de beste materialene som finnes til matlaging. Først av alt har det helt unike varmeegenskaper. Det sørger for jevn varme som frembringer de aller beste smakene i maten. Det kan brukes over alle varmekilder, inkludert bål og induksjon. Med riktig stell og behandling vil produktene vare i mange generasjoner.

Klargjøring av støpejern før bruk

Rå støpejern bør behandles før førstegangsbruk
Alle våre rene støpejernsprodukter er laget av rå støpejern. Det betyr at overflaten i stålet er ubehandlet og porøst, med tusenvis av små porer. I motsetning til produkter med non-stickbelegg må produktet mettes med fett for å sikre en optimal stekeoverflate. Derfor er det viktig at du gjør følgende før du tar produktet i bruk første gang:

  1. Vask med varmt, mildt såpevann. Bruk en vanlig oppvaskkost. Skyll og tørk godt.
  2. Når produktet er helt tørt settes det inn med fett. Her kan du smøre med tørkepapir eller et oppvaskhåndkle. Vi anbefaler et tynt lag smeltet kokosfett. Alle trehåndtak settes inn med olje. Ønsker du et naturlig slippbelegg, noe vi anbefaler, kan du se egen oppskrift rett under her.
  3. Sørg for å oppbevare produktet tørt.

Slik lager du et naturlig slippbelegg i støpejernspanna
Sett stekeflaten godt inn med fett, for eksempel kokosfett. Stryk fettet utover og opp langs kantene med matpapir.

  1. Varm produktet opp med høy varme. La det stå i 2-3 minutter under oppsyn. Det vil ose endel, så det kan være lurt å gjøre jobben utendørs.
  2. Tørk av overflødig olje og la den stå over varme en liten stund til resten av fettet fordamper.
  3. Eventuelt gjenta behandlingen til produktet er godt mettet.

Bruk av støpejern

Forvarming er viktig før matlaging over bål

Støpejern bruker gjerne litt tid på å bli varmt. Legg derfor inn tid til forvarming før du setter i gang med spennende mateksperiment. Over ei bålpanne legger du støpejernet på grillrista, for å holde passe avstand til varmen.

Slik bruker du støpejern under matlagingen

Støpejern kan brukes på alle overflater, inkludert gass, induksjon og bål. Sørg for at du løfter produktet hver gang du skal flytte det på glasskeramiske plater og induksjonstopper. Vent til støpejernet er passe hett før du har i ønsket fett (formfett), smør eller olje som tåler høy varme (f. eks raps-, solsikke-, soya- eller peanøttolje). Når smøret er gyllent eller skummete, oljen svakt bølgete, er det klart for steking. Du kan også teste med vann. Fordamper vannet umiddelbart er det klart.

Små flammer og glør gir jevnest varme

Uansett varmekilde er det viktig å ikke ha for høy varme under stekingen. Utendørs er det smartest å kokkelere over små flammer eller glør. Det gir jevnest varme. Ellers må man prøve seg litt fram når man lager mat over bålpanna. Juster opp og ned med grillristen. Støpejern tåler i prinsippet alle slags kjøkkenredskap, men vi anbefaler tre og stål.

TIPS!

  • Steker man over glør unngår man soten fra flammene.
  • Skal du lage matretter som inneholder tomat anbefaler vi å bruke stålprodukter. Tomat og andre syreholdige produkter fremskynder nemlig rust i støpejern ettersom syren etser hull i fettlaget. Dermed bør du lage pizzafyll, tacosaus og annet tomatgodt i en stålpanne eller -kjele.
  • Vær obs så eventuelt trehåndtak ikke kommer rett over varmen.

Produkter relatert til dette innlegget

Grillplate støpejern

Vanlig pris 735,20 kr
Salgs pris 735,20 kr Vanlig pris 919,00 kr

Noen øyeblikk ønsker man aldri skal ta slutt. Når man hører maten frese på grillplata og duften av bålrøyk blander seg med matlukt. Når indrefileten smelter på tunga mens man puster inn frisk skogduft.

Vendbar grillplate i støpegods med en glatt og en rillet overflate. Støpegods fordeler varmen jevnt og holder godt på varmen, noe som frembringer de aller beste smakene i maten. Passer til Bålpanne 60 og Fyrfat 60/80. Legges på grillristen.

Stekepanne

Vanlig pris 399,20 kr
Salgs pris 399,20 kr Vanlig pris 499,00 kr

Fast turkamerat under høstjakta eller fiskteturen på vidda. Liten nok til puttes i tursekken, stor nok til å diske opp med den ene godbiten etter den andre. Her lukter det egg og bacon, små pannekaker og ørret som krøller seg i panna. Liten og praktisk støpejernspanne med ekstra langt skaft av tre, til bruk på bål og bålpanne.

Støpejernsgryte

Vanlig pris Fra 499 kr
Salgs pris Fra 499 kr Vanlig pris 1 090,00 kr

Støpejernsproduktene fra Espegard er en hyllest til nytelse og mangfold i matlaging. Støpejern er kjent for å være et av de beste materialene for gryter. Fordi varmen fordeles jevnt er støpejern perfekt for til retter som skal putre ved svak varme i lang tid. Og de kan brukes over alle varmekilder, inkludert bålet og induksjonsplata.

Stor rødemaljert gryte med lokk. Gryta er av svært høy kvalitet og fordeler varmen jevnt for et optimalt resultat. Ved koking drypper dampen ned fra knotter på lokkets innside og gjør maten ekstra saftig.

Støpejernssett til bål

Vanlig pris 1 192 kr
Salgs pris 1 192 kr Vanlig pris 1 490,00 kr

Smart og hendig støpejernssett i tre deler. Settet består av steikepanne, gryte og lokk. Steikepanna har støpt skaft og håndtak. Praktisk helletut ved saustilberedning eller for å helle vekk overflødig fett. Gryta kommer med støpte håndtak og løsning for henging over åpen ild. Lokket har to støpte håndtak.

Støpejernssettet har flere kombinasjonsmuligheter. Lokket passer til både gryten og steikepannen. Det har også riller på undersiden, slik at det kan brukes som en grillplate. Gryte kombinert med lokk vil fungere som en dutch oven. Legger man glør på lokket kan maten stekes som i en ovn.

Støpejern er kanskje det best egnede materialet for matlaging på bål. Materialet er ekstra robust, stabilt og har en unik evne til å fordele varmen jevnt i hele panna/gryta. Sammenlignet med andre stålmaterialer holder dessuten støpejern mye lengre på varmen.

Settet er laget av rå støpejern og tenkt for bruk over eller i bål. Det kan også brukes i ovn, over gass, induksjon og andre elektriske varmekilder. Støpejern rengjøres enkelt med stålbørster eller annet skrapeverktøy. Det er viktig å etterbehandle med olje etter bruk, for å beskytte jernet godt mot fukt og rust. Før første gangs bruk anbefales det å varme opp støpejernet og sette det inn med olje. Deretter varmes støpejernet enda en gang til litt høyere temperatur. På denne måten vil oljen brennes inn i jernet og danne et bekyttende lag.

Viktig å vite om støpejern

Støpejernsproduktene våre er laget for å vare i generasjoner – men de trenger litt kjærlighet. Akkurat som alt annet støpejern, skal de ikke vaskes i oppvaskmaskin. Håndvask med varmt vann (og gjerne uten såpe) bevarer belegget og sikrer at produktet holder seg i topp stand i mange år fremover. Tørk godt etter vask, og gjerne smør inn med litt olje – så er det klart for neste bruk!

Individuelle produktmål:

Gryte: 27.5 x 27.3 x 13.3cm
Lokket: 26.5 x 25.5 x 4.5cm
Stekepanne: 37.5 x 25.5 x 6cm


Toastjern

Vanlig pris 399,20 kr
Salgs pris 399,20 kr Vanlig pris 499,00 kr

Mat smaker best ute! Toast er intet unntak.

Toastjernet er laget i støpegods, med langt stålskaft og håndtak av tre. Legges på grillristen i bålpanna eller direkte på bål. Støpejern blir veldig varmt og holder lenge på varmen. Bruk smør eller matfett ved steiking. Leveres med eget etui.