Hopp til innholdet

Bedrift med forhandleravtale? Logg inn i B2B-portalen.

Hvordan lage mat på bålbrenner

Hvordan lage mat på bålbrenner

Bålbrenneren inviterer til herlige stunder sammen med familie og venner. Ildstedet gir fantastisk god varme til uterommet og det er en fryd å se på de store, dansende flammene. Men bålbrenneren kan også brukes til å lage deilig bålmat på, og vi forteller deg hvordan.

Tre prinsipper for å lage mat på Espegard Bålbrenner:

I praksis er det kun tre ting som skal til for å lykkes med å lage mat på en bålbrenner fra Espegard:

  1. Gode bålforberedelser
  1. Riktig fyring underveis
  1. Å være tilstede under matlagingen

Slik lager du et godt bål for matlaging på bålbrenner

Gode forberedelser er lurt når man skal lage mat over en rentbrennende bålbrenner, designet for å produsere høyest mulig varme. Derfor må man vente til bålet brenner rolig og du får godt med glør. Uansett bålsted gir dette de mest ideelle temperaturforholdene for matlaging.

Plasser bålbrenneren på et plant og varmesikkert underlag. Et godt bål får du ved å bygge et pagodebål i fire-fem etasjer av tørr og småkløyvd ved. Dette gir med jevn forbrenning og mye glør. Bjørkeved er ideelt for matlaging, fordi den gir stabil varme uten mye gnist. Tennull forenkler oppfyringen. Husk at det tar noen minutter før den rentbrennende effekten starter og røyken avtar. Fyr godt i ca. 15-20 minutter til du får rikelig med glør.

Fyr riktig når du lager mat

Bålbrennerens høye effektivitet gjør at man må fyre forsiktig under kokkeleringen. Ellers blir det større risiko for at maten brennes, særlig om du bruker grillrist. Mat bålet underveis for å holde på varmen. Normalt holder det fint med å legge i en vedpinne eller to innimellom. Bruk gjerne varmebestandige hansker under grillingen.

Pass på maten og smak

Saftige biffer og annet godt som steikes over åpne flammer krever et våkent blikk under tilberedningen. Mens pølsene blir ferdig i en fei trenger tykkere kjøttstykker mer tid for å bli gjennomstekt. Bruk godt med smør i en støpejernspanne, snu kjøttet regelmessig og juster høyden på risten ved behov. Kos deg underveis og husk at kokken kan ta smaksprøver underveis.

Støpejern gir perfekt grilling på bålbrenner

Fordi bålbrenneren blir ekstra varm anbefaler vi å lage mat med støpejernsprodukter. Panner og gryter plasseres rett på grillristen og tåler den høye varmen. Støpejern gir jevn varme og holder lenge på varmen, som gjør det lettere å eksperimentere med flere retter. Vær samtidig raus med smøret. En grillrist fungerer også helt fint til enkel grilling, om du passer godt på. Har du en bålbrenner med grilltårn kan varmen justeres ved å flytte lristen opp eller ned.

Se våre støpejernsprodukter

Alskens godsaker på grillen

Grilling på bålbrenneren gir frihet til å lage ulike typer mat. Lyden av fresende kjøtt på grillen er som musikk for ørene. Du kan grille alt fra klassiske hamburgere og pølser til marinert laks og grønnsakspyd. Prøv også å tilberede desserter som grillede frukter eller marshmallows. Alt smaker bedre når det er laget ute i det fri.

De spennende duftene og lyden av liv

En bålbrenner fra Espegard tilfører ekstra dimensjon til utendørsopplevelsen. Matlukten og den svake røyken fra bjørkeveden gir ekstra godfølelse året rundt. Særlig sammen med årstidene som bringer med seg en symfoni av dufter. Slik som den friske lukten av nyklipt gress og duftende roser i sommerhagen.

En stemningsfull kveld rundt bålbrenneren virker beroligende på oss. Blafrende flammer, knitrende vedkubber, barnelatter og suset fra trær gir en avslappende atmosfære. En perfekt bakgrunn for gode samtaler.

Lag mat og kos dere!

Matlaging på bålbrenner fungerer overalt – på terrassen hjemme, ved sjøhytta eller langt til fjells. Etter endt grilling fyrer du videre i bålbrenneren mens maten nytes til et varmt og hyggelig bål. Sørg bare for at du har nok ved og at bålet har brent skikkelig ut før du tar kveld.

Finn din bålbrenner

Produkter relatert til dette innlegget

Bålbrenner Pilar Premium

Vanlig pris 4 490 kr
Salgs pris 4 490 kr Vanlig pris

Bålbrenner Pilar Premium er rentbrennende, plassbesparende og den svarte fargen passer inn i de fleste utemiljø. Maksimal lufttilførsel og dobbel forbrenning gjør bålet ekstra varmt og tilnærmet røykfritt. Det doble veggdesignet gir en lunere overflate og et tryggere ildsted ute. Bålbrenner Pilar Premium 50 er laget i svartemaljert og rustfritt stål for lang levetid. Ildstedet gir mulighet for enkel matlaging og er beregnet for helårsbruk. Sokkelen har et smart oppbevaringsløsning for ved, samt egen askeskuff for enkel fjerning av aske. Bålbrenneren har integrert toppring.

Ekstra tilbehør for matlaging, sikkerhet og oppbevaring finnes. Deriblant grillrist med to justeringsnivå, lokk, og gnistfangerlokk. Behandler man bålbrenneren jevnlig med bålpanneolje får den enda lengre levetid.

Bålbrenner Pilar

Vanlig pris 3 690 kr
Salgs pris 3 690 kr Vanlig pris

Bålbrenner Pilar har et kompakt og enkelt design. Ildstedet er plasseringsvennlig og passer inn i alle utemiljø. Maksimal lufttilførsel og dobbel forbrenning gjør bålfyring enkel, samtidig som bålet blir ekstra varmt og tilnærmet røykfritt. Doble vegger gir lavere overflatevarme og et sikrere ildsted. Bålbrenneren er laget i svartemaljert og rustfritt stål, og kan brukes til bålkos og grilling hele året. Den har integrert toppring og kommer med smart askeskuff for enkel fjerning av aske. Bålbrenner Pilar 50 leveres med tre korte bein, med enkel montering.

Ekstra tilbehør for matlaging, sikkerhet og oppbevaring finnes. Deriblant grillrist med to justeringsnivå, lokk, og gnistfangerlokk. Jevnlig behandling med vedlikeholdsolje gir bålbrenneren enda lengre levetid.

Bålbrenner Brasa 50

Vanlig pris 3 290 kr
Salgs pris 3 290 kr Vanlig pris

Bålbrenner Brasa 50 er et innovativt ildsted i spennende, kubeformet design. Ildstedet er utviklet med tanke på best mulig forbrenning. Bålbrenneren er ypperlig for alle som ønsker et skikkelig varmt bål. Ildstedet fungerer også fint for enkel matlaging.

Bålbrenner Brasa 50 baserer seg på en to-trinns forbrenningsprosess, som gir et rentbrennende bål så og si uten røyk. Prinsippet med god luftforsyning til flammene gjør at veden brenner effektivt og rent. Dette resulterer i høy strålevarme i ildstedet, med høye, vakre flammer. Bålbrenner Brasa 50 gir med andre ord et ildsted som sørger for maksimal bålkos.

Bålbrenner Brasa er laget av rustfritt stål, i en stilig kubeform med avrundete hjørner. Den består av en forbrenningsenhet med doble vegger, ekstra bunnplate, askeskuff, bein og en toppring. Askeskuffen samler effektivt opp smuss, glør og aske. Den fungerer også som beskyttelse mot strålevarme for alle underlag, sammen med bunnplaten. I tillegg finnes det andre tilbehørsprodukter som beskyttende lokk og trekk, samt et praktisk grilltårn for matlaging. Farge: Rustfritt stål. Produktet leveres ferdig montert med bein og askeskuff. Pakkens størrelse: 53,5x53,5x42cm. Vekt: 14,5 kg.