Visste du at grillmetoden kan påvirke smaken? I denne artikkelen skal vi forklare hvordan kull (grillkull og briketter), gass og ved påvirker smaken og hvordan det er å jobbe med.
Først må det nevnes at smaken og resultatet påvirkes mest av råvarene og innsatsen du legger ned i tilberedningen. Det er allikevel slik at også grillmetoden også påvirker smaken. Av de mest kjente metodene har vi tatt for oss gass, elektrisitet, kull og vanlig ved. Vi tar utgangspunkt i at alt tilberedes på en grillrist i emaljert stål eller i støpejern.
Kull: Briketter
Kull kommer i to varianter, som briketter og mer naturlig, vanlig "grillkull". Briketter ser nærmest ut som små puter. Det beste med briketter er at de kan holde en relativt stabil og høy varm opp mot 45 minutter, noen ganger også mer.
Briketter er et sammensatt produkt som består av kullstøv, treverk, bindemidler og sand. Det er altså en del kunstige tilsetningsstoffer i brikettene. I de fleste brikettene er inneholder bindemiddelet petroleum som forsvinner først når brikettene har brent en stund og begynner å gløde. Dette er en av de viktigste, om ikke den viktigste grunnen, til å vente til briketten er klare med å tilberede maten. Dersom du er ute etter et miljøvennlig alternativ, der du ikke risikerer å få i det farlige stoffer, se etter økologisk / miljøvennlige briketter.
Fordeler
- Brennetid på minst 45 minutter
- Holder stabil varme
- Egner seg til store steker og kjøttstykker
Ulemper
- Inneholder kjemikaler og stoffer som er skadelig for helse og miljø. Dette brennes av så fort du får glør på kullene.
- Oppnår ikke veldig høy varme.
- Dyreste alternativet
Kull: Grillkull
Grillkull er treverk varmet opp med begrenset tilgang på oksygen. Årsaken til at noen velger til grillkull er den korte tiden det tar før grillkullet oppnår høy og intens varme. Til gjengjeld varer ikke varmen like lenge som med briketter.
Det er altså ikke tilsatt kunstige stoffer. (Dette gjelder ved tradisjonell fremstilling av grillkull. For å være sikker, anbefales det å lese pakning til produsent.)
For spesielt interesserte er det verdt å nevne at både temperatur og brennetid kan påvirkes av tresorten, men selv ekspertene klarer ikke alltid skille på smaken.
Fordeler
- Blir fort varmt
- Kan raskt begynne å tilberede maten
- Et naturlig produkt som ikke skadelig stoffer
- Egner seg til småretter som f.eks. grillpølser og toast.
Ulemper
- Kort brennetid
- Høy varme i kort tid kan fort føre til svidd mat
- Egner seg ikke til større kjøttstykker
- Rimeligere enn briketter, men dyrere sammenlignet med gass og ved.
Gass
Gass er nok det de aller fleste benytter seg av i dag. Det krever lite forarbeid og lite etterarbeid og varmen kan enkelt reguleres. Sett opp mot kull og ved oppnår ikke gassen like høy temperatur, heller ikke vil du oppnå den karakteristikk røyksmaken vi gjerne forventer når det er snakk om skikkelig grillmat.
Gass har mange fordeler, men krever en god gassgrill, som gjør gass-alternativet mer kostbart enn de andre metodene. Også med gass bør du vente litt før du legger maten på grillen for å unngå bismak fra gassen. Naturligvis ikke like lenge som med kullet, men noe 3-4 minutter er lurt å vente.
Fordeler
- Blir fort varmt
- Kan raskt begynne å tilberede maten
- Kan regulere varmen
Ulemper
- Oppnår ikke like høy varme
- Dyrt
- Krever en god gassgrill
- Ekstra krav knyttet til sikkerhet
Ved
Det er opplagt at vedfyring påvirker smaken, men utover hva smaksløkene kan oppfatte, har vedfyring en ekstra dimensjon.
Vedfyring vekker eldgamle urinstinkter som gjør noe med både smaken og stemningen. Det er klart at "urinstinkt" har ikke har en direkte virkning på smaken, men det tilfører maten denne ekstra dimensjonen. En følelse og en opplevelse, som indirekte påvirker smakssansene våre.
Du har sikkert hørt utrykket "vi spiser med øyne først". Det faktisk dokumentert gjennom en forskningsartikkel som forteller at både synet, hørselen, berøring og lukt påvirker smaken.
Ulike tresorter kan gi ulike smaker
Ulike tresorter gir ulike smak og ulike varme. Dersom du er ute etter en skikkelig røyksmak er det lurt å benytte seg av et lokk som du lar ligge mest mulig på slik at røyken ikke slipper ut.
Hardved som for eksempel eik og bjørk er kraftig vedkubber som passer godt til store steker av biff og sving eller hele kalkuner. Hardved brenner sakte slik at de er godt egnet for røyking av mat og du trenger ikke fylle på ved hele tiden. Bjørk finnes det mye av Norge og er det som blir mest brukt.
Mykere treslag som f.eks. furu, osp, gran og gråor gir en mildere varme er mer egnet til for eksempel fisk, spesielt laks og skalldyr eller mindre krevende retter som toast og grillpølser.
Fordeler
- Oppnår høy temperatur
- Kan få å rask varme (avhenger av vedtype)
- Holder en god varme over lengre tid (avhenger av vedtype)
- Rimelig alternativ
- Påvirker smaken direkte og indirekte
Ulemper
- Vanskeligere å regulere varmen
- Kan være upraktisk til små måltider
Konklusjon: Så hva er best av ved, kull eller gass?
Som vi har vært inne på er det mer enn bare fyringsmetoden som påvirker smaken. I en hektisk hverdag er tiden knapp og du trenger bare å få grillet et par sommerkoteletter, er grillkull både raskt og effektivt. Gass og er også et godt alternativ, men krever, som nevnt tidligere at du har en god gassgrill. Uten trening kan ved de første gangen ta litt mer tid, men med øvelse og litt tilrettelegging er ved, vel så bra.
For de virkelig gode måltidene, der du ønsker å imponere deg selv, kjæresten eller naboene, er vedfyring det naturlige og ekslusive valget.
Vedfyring er ekte, det gir en god smak og det legger grunnlaget for en helaften du og dine gjester sent vil glemme.
Illustrajsonsbilder benyttet i artikkelen: Espegard® og envato.com