Populære kategorier
Espegard Bålpanne spiller hovedrollen i Originalserien. Vi garanterer mye bålkos og muligheter for spennende matlaging ute.
Árran er vår serie med lune og vakre utepeiser, som skapt for terrassen og andre flate underlag.
Snøvær består av vinterprodukter - solide og tøffe fremkomstmidler som aldri går av moten. Håndbygd kvalitet over tid.
Tilbehør
Få svar på alt fra blandingsforhold og farger. Få nyttig tips!
Bestselgere
(outlet, kan ha fuktskadet emballasje) Stilig utepeis til terrassen. Laget i cortenstål. Leveres med grillrist i rustfritt stål. Kan stå ute hele året.
inkl. mva.
Espegard Utepeis 120 er et estetisk ildsted der du også kan tilberede mat. Utført i cortenstål vil overflaten over tid få en flott rustrød patina. Som grill har du tre ulike nivåer for grillristen slik at du får riktig varme. Etterpå kan du nyte varmen fra peisen. Nederst er det lagringsplass for fyringsved. Med bål i riktig sittehøyde blir Espegard Utepeis 120 raskt terrassens naturlige midtpunkt. En behagelig måte å forlenge kvelden på
Mål: 120cm Vekt: 26,5kg
Utepeis 120 har et elegant og moderne design som passer like godt på hytteterrassen som terrassen hjemme.
MAT OG HYGGE I utepeisen kan man lage mat eller bare kose seg foran flammene. Den blir gjerne terrassens sosiale og estetiske midtpunkt.
UTEPEIS AV HØY KVALITET Vår utepeis er laget i cortenstål. Over tid får peisen en eksklusiv rustrød patina, som kler ethvert utemiljø. Den er uten rust når den leveres men i løpet av kort tid dannes en hinne av rust utenpå stålet. Utepeisen tåler å stå ute hele året.
Utepeis 120 leveres flatpakket. Peisen monteres enkelt del for del ved hjelp av medfølgende skruer og monteringsanvisning.
Hva følger med utepeisen? Foruten selve peisen følger det med en rustfri grillrist. Det finnes også ekstra tilbehør til utepeisen (se eget avsnitt).
Hvor kan jeg bruke utepeisen? Utepeis 120 passer utmerket på de fleste terrasser. Den skal plasseres på et flatt og stabilt underlag.
Kan jeg lage mat i utepeisen? Velger man en utepeis er den varme peiskosen viktigst. Man kan likevel også fint lage mat. Det følger med en rustfri grillrist som åpner opp for enkel grilling. Peisen har tre ulike nivåer for grillristen, slik at man kan regulere varmen. Vi anbefaler å grille når man har fått bra med glør i peisen. Hva med å teste vårt vaffeljern på rista. Det blir garantert en suksess.
Hvilken ved bruker du i peisen? I utepeisen kan du fyre med all slags ved. Vi anbefaler likevel å unngå ved som gnistrer mye, slik som gran og osp. Veden må være skikkelig tørr. Dette finner du ut ved å slå to kubber mot hverandre. Det skal gi en skarp klang. Samtidig er det lurt å fyre med småkløyvd ved. Da får du gode flammer og lite røyk. Tykkere kubber har lettere for å ulme som gir mer røyk. Skal du lage mat kan du også bruke grillkull/-briketter.
Bygg et godt og lunt bål For å få fyr i et bål det tre forhold som må være tilstede samtidig: Brennbart materiale, oksygen og varme. Det finnes mange måter å lage bål på. For en utpeis er pagodebål og pyramidebål de to smarte å kjenne til.
Pyramidebålet brukes blant annet som basis for å tenne de aller fleste andre bål. Dette bygges innenfra. Start med en liten, luftig haug med opptenningsbrensel i midten. Her kan du bruke never, trefliser eller et par tennbriketter. Sett tre små pinner opp mot hverandre som en pyramide. Fortsett med litt større pinner. Skjerm for vinden og tenn på. Når bålet har fått skikkelig fyr legger du på litt større ved inntil pyramiden. Etterhvert som du får bra med glør mater du bålet med småkløyvd ved.
Pagodebål gir rask varme og er ypperlig når du skal lage mat ute. I en peis som denne starter du med å legge to mindre kubber (ca. 5–10 cm tykke) parallelt med litt avstand fra hverandre. Deretter to nye på tvers over de andre. Putt på litt never eller et par tennbriketter, før du legger to småkløyvde pinner på toppen. Tenn på. Underveis kan du fortsette pagoden ved å legge to og to kubber på tvers oppover. Da får du et varmt bål. Alternativt kan du mate den med litt småkløyvd ved i ny og ned, som gir et trivelig bål.
Å lage mat på bål er både morsomt, godt og lærerikt. Mat over bål rører ved noe av urinstinktet i oss mennesker.
Riktig varme For å få mest glede av matlagingen er det smart å fyre riktig. Aller viktigst er det å bruke tørr, småkløyvd ved. Da slipper den som griller å hive etter pusten og publikum rundt å gni seg i øynene. Dessuten gir det mer stabil varmeeffekt, som er viktig når man lager mat.
Venting kan være veldig kjedelig. Når magen knurrer «jeg må ha mat» er det lett å slenge pølsene på et bål i full fyr. Nå er de færreste av oss er særlig glad i svartsvidde pølser. Derfor anbefaler vi heller å ta en ventepølse mens bålet forvandles til glør. Så skal det sies at terskelen er lavere når man kokkelerer ute. Litt svimerker her og der tåles. Etterhvert vil du også opparbeide deg erfaring på hva som fungerer best.
Varmen kan altså justeres av hvor mye brensel som legges på. Men også ved å flytte opp og ned på grillristen.
Det er viktig at utepeisen slukkes skikkelig før du forlater den. Eventuell aske tar du enklest over i en askebøtte (tilbehør).
Hvordan vedlikeholder jeg utepeisen? Utepeisen er laget i cortenstål, som naturlig vil utvikle et rustlag. For lengre levetid av produktet anbefaler vi å smøre peisen med vedlikeholdsolje regelmessig. Påfør Espegard Vedlikeholdsolje med pensel og tørk så av overskytende olje med en lofri klut.
Grillristen kan du rengjøre med såpe og vann. Fjern aske etter fyring i ildstedet.. Ellers finnes det et lokk som beskytter peisen mot regn og snø.
Corten er en stålkvalitet som får en naturlig rustrød patina over tid. Dette er en type spesialstål med en legering som gjør at det raskt får en ytre hinne av rust. På denne måten vil den videre rustprosessen forsinkes. Det kalles også rusttregt stål. MERK: Våre produkter i cortenstål leveres "ferdig" rustet, slik at de allerede har denne rustrøde patinaen.
Til Utepeis 120 finnes følgende utstyr. Lokk som beskytter peisen mot nedbør når den ikke brukes. Gnistfanger for å hindre gnistsprang. Denne dekker hele peisåpningen og gir derfor god beskyttelse. Stålunderlag som forhindrer rustsmitte til terrassen og andre flater.
Sjekk alltid vær- og vindforholdene før du tenner opp i utepeisen. Det kan dessuten være lurt med et par bålhansker for å ta vare på knokene. Ellers er oppsyn en viktig ting. Pass godt på en varm peis dersom barna leker i nærheten.
Utepeisen er primært laget for peiskos. Likevel finnes det også annet tilbehør som gir flere muligheter. Vårt vaffeljern eller toastjern i støpegods fungerer fint. Med vår steikepanne i støpejern kan du lage alt fra egg og bacon til pannekaker.
Her finner du alt av tilbehør til våre utepeis modeller.
Det er godt å være utendørs. Ta et dypt drag av frisk og klar vårluft. Kjenne på duften av roser og nyklipt gress eller regnvåt skog etter en liten byge. Ute vekkes sansene – alt lukter og smaker bedre.
Her er noen enkle råd til hvordan du kan fyre, hva du kan gjøre for å unngå røyk og hvilken ved som egner seg best.