Ute, rundt et bål
Kvalitetstid fortjener de beste rammene. Med bålpanna kan du fyre bål på en tryggere måte og samtidig beholde den ekte bålfølelsen. Espegard® Bålpanne er originalen, en klassiker som aldri går av moten. Å nyte fritiden ute rundt ei varm bålpanne gir ektefølt glede.
Espegard Bålpanne
Varme, nykokt kaffe og middag ute i det fri. Espegard Bålpanne får tankene på gli, gjør samtalene litt dypere, refleksjonene større og horisonten videre. Vi burde egentlig tenne bål hver dag.



Stort utvalg av tilbehør
Mer om bålpanna og fyring på bål
Oppgrader bålpanna til å bli rentbrennende
Espegard skal assosieres med sitt solide håndverk, sine gjennomtenkte løsninger og holdbare kvalitetsprodukter. Vi vet at en bålpanne fra Espegard kan vare over flere tiår. Det å erstatte eller kaste et produkt med høy bruksverdi, og kanskje til og med en god porsjon affeksjonsverdi, kan sitte langt inne for flere av oss. Dette har vi tenkt på. Vi har designet løsninger som gjør at du kan beholde din bålpanne, og samtidig få den rentbrennende og tilnærmet røykfrie effekten som i våre bålbrennere og andre retnbrennede ildsteder.Les mer om hvordan rentbrennende bålpanner fungerer her Har du allerede en Espegard bålpanne kan du enkelt oppgradere denne til å bli mer rentbrennende og tilnærmet røykfri. God lufttilførsel og oppvarming av luft er essensen for å få et mer rentbrennende bål. Man ønsker å oppnå sekundærfrobrenning, hvor røykgassene brennes opp i stedet for å bli til plagsom røyk. Derfor har vi utviklet oppgraderingsprodukter som sikrer dette. Bålbooster – bedre forbrenning i bålpanna Bålboosteren sørger for bedre lufttilførsel til bålet. Et luftigere bål gir mindre røyk. Andre fordeler med et luftigere bål er flere glør og bedre grillforhold. Rentbrennerinnsats – best forbrenning i bålpanna I Rentbrennerinnsatsen kommer luft til gjennom bunnplaten av innsatsen. Lufta som kommer til varmes opp mellom veggene til innsatsen og bålpannegryta når den stiger oppover. Den oppvarmede luften siver ut gjennom hullene i toppen av bålet og antennes umiddelbart. Dette gir en sekundær forbrenning, som sørger for mindre røyk, store flammer og høy varme. Rentbrennerinnsats+bålbooster = den aller beste forbrenningen i bålpanna. Ved å kombinere Rentbrennerinnsats med bålbooster oppnår du den aller beste forbrenningen ved at fordelene fra begge produkter kombineres. Bålboosteren sørger for optimal luftforsyning gjennom senterhullet av bålpannegryta. Kombinert med rentbrennerinnsatsen, som sørger for både luftforsyning og oppvarming av luft får du den aller beste forbrenningen i din bålpanne.
Hvordan lage mat på bålbrenner
Bålbrenneren inviterer til herlige stunder sammen med familie og venner. Ildstedet gir fantastisk god varme til uterommet og det er en fryd å se på de store, dansende flammene. Men bålbrenneren kan også brukes til å lage deilig bålmat på, og vi forteller deg hvordan. Tre prinsipper for å lage mat på Espegard Bålbrenner: I praksis er det kun tre ting som skal til for å lykkes med å lage mat på en bålbrenner fra Espegard: 1. Gode bålforberedelser 2. Riktig fyring underveis 3. Å være tilstede under matlagingen Slik lager du et godt bål for matlaging på bålbrenner Gode forberedelser er lurt når man skal lage mat over en rentbrennende bålbrenner, designet for å produsere høyest mulig varme. Derfor må man vente til bålet brenner rolig og du får godt med glør. Uansett bålsted gir dette de mest ideelle temperaturforholdene for matlaging. Plasser bålbrenneren på et plant og varmesikkert underlag. Et godt bål får du ved å bygge et pagodebål i fire-fem etasjer av tørr og småkløyvd ved. Dette gir med jevn forbrenning og mye glør. Bjørkeved er ideelt for matlaging, fordi den gir stabil varme uten mye gnist. Tennull forenkler oppfyringen. Husk at det tar noen minutter før den rentbrennende effekten starter og røyken avtar. Fyr godt i ca. 15-20 minutter til du får rikelig med glør. Fyr riktig når du lager mat Bålbrennerens høye effektivitet gjør at man må fyre forsiktig under kokkeleringen. Ellers blir det større risiko for at maten brennes, særlig om du bruker grillrist. Mat bålet underveis for å holde på varmen. Normalt holder det fint med å legge i en vedpinne eller to innimellom. Bruk gjerne varmebestandige hansker under grillingen. Pass på maten og smak Saftige biffer og annet godt som steikes over åpne flammer krever et våkent blikk under tilberedningen. Mens pølsene blir ferdig i en fei trenger tykkere kjøttstykker mer tid for å bli gjennomstekt. Bruk godt med smør i en støpejernspanne, snu kjøttet regelmessig og juster høyden på risten ved behov. Kos deg underveis og husk at kokken kan ta smaksprøver underveis. Støpejern gir perfekt grilling på bålbrenner Fordi bålbrenneren blir ekstra varm anbefaler vi å lage mat med støpejernsprodukter. Panner og gryter plasseres rett på grillristen og tåler den høye varmen. Støpejern gir jevn varme og holder lenge på varmen, som gjør det lettere å eksperimentere med flere retter. Vær samtidig raus med smøret. En grillrist fungerer også helt fint til enkel grilling, om du passer godt på. Har du en bålbrenner med grilltårn kan varmen justeres ved å flytte lristen opp eller ned. Se våre støpejernsprodukter Alskens godsaker på grillen Grilling på bålbrenneren gir frihet til å lage ulike typer mat. Lyden av fresende kjøtt på grillen er som musikk for ørene. Du kan grille alt fra klassiske hamburgere og pølser til marinert laks og grønnsakspyd. Prøv også å tilberede desserter som grillede frukter eller marshmallows. Alt smaker bedre når det er laget ute i det fri. De spennende duftene og lyden av liv En bålbrenner fra Espegard tilfører ekstra dimensjon til utendørsopplevelsen. Matlukten og den svake røyken fra bjørkeveden gir ekstra godfølelse året rundt. Særlig sammen med årstidene som bringer med seg en symfoni av dufter. Slik som den friske lukten av nyklipt gress og duftende roser i sommerhagen. En stemningsfull kveld rundt bålbrenneren virker beroligende på oss. Blafrende flammer, knitrende vedkubber, barnelatter og suset fra trær gir en avslappende atmosfære. En perfekt bakgrunn for gode samtaler. Lag mat og kos dere! Matlaging på bålbrenner fungerer overalt – på terrassen hjemme, ved sjøhytta eller langt til fjells. Etter endt grilling fyrer du videre i bålbrenneren mens maten nytes til et varmt og hyggelig bål. Sørg bare for at du har nok ved og at bålet har brent skikkelig ut før du tar kveld. Finn din bålbrenner
Unike fordeler med bålpanne
Vår idé om å løfte bålet opp fra bakken og ned i en hengende panne har flere klare fordeler. Først av alt blir bålet tryggere. Bålet brenner bedre og det blir enklere å lage mat på bål. I tillegg kan ildstedet flyttes på. Den siste fordelen er at bålkosen enda mer avslappende og sosial, som jo er det aller beste argumentet for å investere i en bålpanne. La oss fortelle deg mer om hvorfor bålpanna fra Espegard er så genial. Et tryggere bål med bålpanne Da vi tidlig på 2000-tallet designet Espegard Bålpanne, var en av vår største motivasjon å lage et trygt ildsted ute, både for mennesker og omgivelser. Trefotsløsningen gjør at ildstedet står godt og kan justeres til alle underlag. Utstyr som hindrer at gnister flyr ut av panna reduserer risikoen for at omgivelser tar fyr, eller at skalljakka blir skadet. Å tenne bål i en panne istedenfor direkte på bakken skåner dessuten vegetasjonen. En bålpanne blir riktignok varm på undersiden. Derfor finnes det tilbehør som beskytter terrassen og andre sårbare underlag. Et luftigere bål med bålpanne For å få et bål til å brenne må tre prinsipper være oppfylt samtidig – brennbart materiale (tørr ved), nok oksygen og høy nok temperatur. En av de største fordelene ved å løfte bålet opp fra bakken er at bålet får mer luft. Med Bålpanne Glo har dette blitt enda bedre, takket være et større senterhull i bunn av selve panna, og bålboosteren som sørger for permanent lufttilførsel til bålet. Enklere matlaging på bål Å lage mat på bakken er koselig, men ikke alltid like praktisk. At bålet blir løftet opp i en panne gir enklere tilgang og åpner også opp for helt nye muligheter. Med Bålbooster får du dessuten masse glør, som er ideelt når du skal kokkelere i bålpanna. Ellers finnes det masse ekstrautstyr for matlaging. Støpejern er best på bål – I tillegg til toast- og vaffeljern finnes f. eks grillplate, kjeler og panner. Popcorngryte er også en spennende sak, og mye mer. For å hjelpe deg i gang finner du oppskrifter på espegard.no. Flytt bålet dit du vil med bålpanne Går vi 25 år tilbake i tid, fant de færreste av oss på, å tenne opp et bål i hagen. Takket være bålpanna har dette blitt mulig. Bålpanna er dessuten mobil, slik at du kan velge om du vil fyre bål hjemme, på hytta eller ute i villmarka. Bålpanna sin enorme fleksibilitet og justeringsmuligheter gjør at den står trygt på alle underlag. Med åpen ild skal vi fremdeles ha stor respekt for brannfaren og ta alle forholdsregler. Å fyre klokt Å tenne et bål er egentlig ikke noe hokus pokus. Likevel er det lurt å følge noen kloke prinsipper for å få et godt bål. For det er forskjell på et dårlig bål med mye røyk og gnist, og et bål som brenner som bare det. Vær først av alt sikker på at du fyrer med tørr ved. Fyr også med ved som brenner rolig, slik som bjørk. Sørger du dessuten for å kløyve veden smått og mater bålet underveis, skal det mye til for å ikke lykkes med bål. Bålpanna tar seg flott ut i hagen. Her har du et bålsted med plass til mange, som gjør det ekstra trivelig å tilbringe mer tid ute. Kjøp en Bålpanne