Til toppen

Støpejern fordeler varmen i panna jevnt. I tillegg lagrer støpejern varmen mye bedre en vanlig stål.

Bålmat laget i støpejern
Steikehelle i støpejern
Steikehella settes rett over bålet og står på tre ben.

Bålmat laget i støpejern

Støpejern egner seg godt til matlaging på bål. I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan du kan lykkes med bålmat i støpejern.

Rå støpejern må behandles før førstegangsbruk 

Alle våre rene støpejernsprodukter er laget av rå støpejern. Det betyr at overflaten i stålet er ubehandlet og porøst, med tusenvis av små porer. I motsetning til produkter med non-stickbelegg må produktet mettes med fett for å sikre en optimal stekeoverflate. Derfor er det viktig at du gjør følgende før du tar produktet i bruk første gang: Her kan du lese mer om hvordan du klargjør støpejernet før bruk.

Forvarming er viktig før matlaging over bål 

Fyr opp bålpanna. Bruk småkløyvd ved. Støpejern bruker gjerne litt tid på å bli varmt. Legg derfor inn tid til forvarming før du setter i gang med spennende mateksperiment. Over ei bålpanne legger du støpejernet på grillrista, for å holde passe avstand til varmen. 

Vent til støpejernet er passe hett før du har i ønsket fett (formfett), smør eller olje som tåler høy varme (f. eks raps-, solsikke-, soya- eller peanøttolje). Når smøret er gyllent eller skummete, oljen svakt bølgete, er det klart for steking. Du kan også teste med vann. Fordamper vannet umiddelbart er det klart. 

 

Før man setter i gang med stekingen bør man gi støpejernet tid til å bli ordentlig varm.
Gi jernet litt tid
Før man setter i gang med stekingen bør man gi støpejernet tid til å bli ordentlig varm.

Grillplate

Noen øyeblikk ønsker man aldri skal ta slutt. Som lyden av mat som freser på grillplata og når duften av bålrøyk blander seg med matlukt.
7071

Steikehelle i støpejern

Med denne støpejernspanna kan du lage herlig wok i en fei over bålet.
786
Ikke på lager

Steikepanne

Her lukter det egg og bacon, små pannekaker og fersk ørret som krøller seg i panna. Praktisk støpejernspanne med ekstra langt skaft av tre, til bruk på bål og bålpanne. Liten nok til puttes i tursekken.
828

Slik steiker du deilig toast over bålpanna 

Pass på at det ikke er for varmt når du steiker. Når flammene er små eller du har fått bra med glør er det klart for steiking. Toastjernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. 

Her finner du oppskrifter på ulike båltoast.

Slik lager du bålvafler over bålpanna 

Pensle gjerne vaffeljernet inn med matolje en dag før du skal bruke det.  

Vaffeljernet må varmes sakte opp før bruk. Pass på at det ikke er for varmt under steikingen, da er det lett å svi vaflene. Jernet skal heller ikke være for kaldt, slik at røren renner ut. Her må man ha litt tålmodighet og prøve seg litt fram.  

Når flammene er små er det klart for steiking. Vaffeljernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Husk å snu jernet innimellom, for å få gjennomstekte vafler. Vaflene er ferdige når de er gylne og sprø.  

Bruk godt med smør mellom hver vaffelplate som lages. Legg på litt småved innimellom for å holde så jevn varme som mulig.  

Her finner du oppskrift på bålvaffler.