Steinovnspizza
En vedfyrt pizzaovn gir deg den perfekte steinovnspizza med sprø bunn. Legger du i litt røykeflis vil opplevelsen bli helt himmelsk.
mars 2020
Hentet fra Firdas Bålmat

INGREDIENSER
6 dl lunkent vann
1 dl god olivenolje
1/3 pakke tørrgjær
1 ss sukker
1 kilo mel
1 ss salt
Fremgangsmåte
1.
Bland vann, olje, gjær og sukker godt sammen i en kjøkkenmaskin.
2.
Tilsett mel og salt og elt sammen på lav hastighet i ca 15 min. Deigen skal være glatt og smidig.
3.
Ha deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 min. Del deigen i 4, da passer hver del til en stor, tynn pizzabunn.
4.
Elt deigen og lag 4 fine små boller som du legger på et oljet fat med god avstand mellom hver. Dekk til med plastfilm, og la deigballene stå på brettet i 2–3 timer i romtemperatur (eller kjølig over natten). De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbel størrelse kan de oppbevares i kjøleskapet til de skal brukes.
5.
Kjevle deigen ut til den er skikkelig tynn.
6.
Topp pizzaen med ønsket saus og garnityr, før du legger den på bakesteinen. Serveres med frisk
oregano og en tynn stråle god olivenolje.
Gode råd for bruk av vedfyrt pizzaovn ute
Hvordan fyre opp pizzaovn
- Bruk godt med ved og vent ca. 15 minutter etter opptenning før du starter stekingen. Da får du riktig temperatur for tilberedning av pizza med perfekt sprø bunn. Småkløyvd bjørkeved egner seg godt. Når optimal temperatur er oppnådd, er det tilstrekkelig å tilføre små vedkubber hvert 3-5 minutt for å holde liv i flammene. Ovnen vil nå holde konstant varme og du kan steke pizza etter pizza.
Optimal temperatur i pizzaovn
- Når du skal steke steinovnspizza bør lufttemperatur være ca. 400°C. Bunntemperatur, underlaget i ovnen bør være ca. 350°C.
Andre tips
- Forsikre deg om at det ikke ligger fett på bunnplaten i ovnen, ellers kan det ta fyr.
- Unngå å lene deg over den åpne ovnen, eller å plassere fingre ellerhender på ovnen.
- Unngå flytting av ovnen når den er i bruk, ovnen blir svært varm.