Til toppen

Gjør som proffene og pakk veden i sekker

Næringsdrivende vedprodusenter selger det meste av veden i sekker. Espegard er Nordens ledende leverandør av vedsekker og har et stort tilbud av kvalitetssekker. Her vil også hobbyprodusentene finne mange aktuelle sekkestørrelser.


Mye lages av privatpersoner

Det produseres store mengder ved i Norge hvert eneste år. Mye lages av privatpersoner som produserer for eget bruk. Vedhogst er trivelig, gir god mosjon og mye ved. Hobbyprodusenter stabler som regel veden i lag. Ofte inntil en solfylt vegg, men også som dekorative formasjoner. Slike vedlag fungerer jo helt greit mht. opptørking av veden, men krever en del arbeid. Hver eneste vedkubbe må håndteres og flyttes flere ganger. Ikke minst hvis man skal ha med ved til hytta kan det være litt problematisk å ta med løsved. Bruk av vedsekker forenkler i vesentlig grad arbeidet. Det er også hovedårsaken til at proffene benytter sekker. 

 

Småsekk eller storsekk?

For hobbyprodusenter er nok de såkalte småsekkene mest aktuelle. Storsekker med ved på 1000 liter eller 1500 liter er så tunge at de krever maskinell forflytning. Småsekker fra Espegard selges i størrelsene 30 liter, 40 liter, 60 liter og 80 liter. Sekkene blir grundig testet før de slipper ut på markedet. Espegard har eget laboratorium der det blir tatt ut enkeltsekker for testing fra hver eneste sekkeleveranse fra fabrikkene. Kundene skal ha trygghet for at sekker som selges har god kvalitet. Profesjonelle vedprodusenter gir ofte tilbakemelding om at de velger Espegards sekker fordi disse har meget god kvalitet til gunstig pris.
 

V.nr. 107 Vedsekk 30 L

UV-stabilisert, formstabil sekk av høy kvalitet. Med hel snor. For engangsbruk. Alle våre vedsekker testes og kontrolleres for å holde topp kvalitet. 48 x 58 cm. Rommer ca 11 kg tørr bjørkeved.
V.nr. 107
 

inkl. mva.

V.nr. 102 Vedsekk 40 L

UV-stabilisert, formstabil sekk av høy kvalitet, for engangsbruk. Med hel snor. 50 x 72 cm. Sekken gir ca 17 kg tørr bjørkeved og er ekstra lett å håndtere. Den inngår i vårt småsekksystem for ved, som sikrer enkel og smidig pakking.
V.nr. 102
 

inkl. mva.

V.nr. 103 Vedsekk 60 L

UV-stabilisert, formstabil sekk av høy kvalitet, for engangsbruk. Med hel snor. 60 x 80 cm. Sekken gir ca. 22 kg tørr bjørkeved og er den mest brukte småsekken. Veden tørker godt og kvaliteten på veden er lett synlig gjennom nettingen. Samtidig forenkler man håndtering og transport. Med over 35 års erfaring vet vi hvordan en vedsekk skal være. Alle våre vedsekker testes og kontrolleres for å holde topp kvalitet. 60-literssekken inngår i vårt småsekksystem for ved. Velg mellom flere forskjellige stativer for enkel og rask pakking.
V.nr. 103
 

inkl. mva.

V.nr. 101 Vedsekk 80 L

UV-stabilisert, formstabil sekk av høy kvalitet, for engangsbruk. Med hel snor. 60 x 100 cm. Denne sekken er den største blant småsekkene og veier ca. 28 kg med tørr bjørkeved.
V.nr. 101
 

inkl. mva.


Ved kan være tungt

Hobbyprodusenter som ønsker å bruke vedsekker bør vurdere nøye hvilke sekkestørrelser som passer best. For ved er tungt, spesielt rå ved. En 80 liters sekk med fullstendig rå bjørkeved kan veie 53 kg. Følgende tabell gir oversikt over veiledende vekter for rå og tørr bjørkeved. Vektene vil kunne variere.

Sekkestørrelse Vekt i kg rå ved Vekt i kg tørr ved
30 liter 22 kg 11 kg
40 liter 31 kg 17 kg
60 liter 42 kg 22 kg
80 liter 53 kg 28 kg

Sekkestativ og sekkekanal

Bruk av vedsekker krever også et sekkestativ. Espegard selger robuste sekkestativer i stål som er enkle å bruke. Fylling av vedsekker skjer greit kun med et slikt vedstativ. Men mange næringsdrivende vedprodusenter velger også å bruke en såkalt sekkekanal i plast som trees inn i sekken når den er festet til stativet. Sekkekanalen bidrar til enda bedre pakking av sekken, og vedkubbene glir lettere ned. Spesielt når det blåser kan det være litt problematisk å få de første kubbene ned i en tom sekk hvis man ikke bruker sekkekanal.

V.nr. 201 Sekkekanal 40 L

For enkel og effektiv pakking av 40-literssekker. NB: Vedens lengde inntil 29 cm.
V.nr. 201
 

inkl. mva.

V.nr. 200 Sekkekanal 60/80 L

Sekkekanal 60/80 L produsert i formstøpt plast. For pakking av ved på en enkel og effektiv måte. Sekken tres utenpå kanalen, før man slipper veden ned i kanalen. På denne måten unngår man at veden henger seg fast i nettingen. Til slutt trekker man kanalen opp fra den ferdig fylte sekken. Både 60- og 80-literssekk kan brukes.
V.nr. 200
 

inkl. mva.

V.nr. 216 Sekkestativ 30/40 L

Dette sekkestativet for småsekker gjør at du pakker veden raskt og enkelt. Stativet har en stor fordel med at det kan reguleres, slik at det passer både 30- og 40-literssekker. Småsekken spennes opp mellom de to armene, før man fyller opp med ved. Den fylte sekken smettes enkelt av stativet for snøring. Svartlakkert stål. Leveres komplett med opphengsbøyle. 
V.nr. 216
 

inkl. mva.

V.nr. 212 Vippestativ for 40 L

Vippestativet er vår mest avanserte modell for pakking av småsekker. Vedkubbene pakkes enkelt i kassen. Sekken tres så over kassen, før du vipper den fylte sekken ned. Stativet sørger for ergonomisk riktig arbeidshøyde og gjør vedhåndteringen lettere. På denne måten sparer du ryggen for unødvendige belastninger. Lakkert stål.
V.nr. 212
 

inkl. mva.

Stables på paller

Vedsekker bør helst stables på paller. Da kommer sekkene godt opp fra bakken, og det blir fin underluftning. Byggevareforretninger mfl. har som regel et lager med uoriginale paller som skal sendes til flising. Slike paller kan man få gratis. 

Sørg for å legge sekkene slik at hvert nye sekkelag ligger på tvers av det underste. Da låses sekkelagene og de ligger mer stabilt. Husk også at du ikke stabler for høgt. Ca. 1-1,5 meter er passe. Høgere sekkelag vil lett bli ustabile. Årsaken er at den veden som ligger ut mot sola tørker først, og da krymper den også først. Derved vil sekkelaget lett helle utover. Og jo høgere du stabler, jo større blir helningen. 

 

Pallehetter

Sekkestabler med helt rå ved kan godt stå uten overdekking en periode. I mai og juni er det som regel lite nedbør og meget god tørk. Men utover i juli og august bør vedsekkene dekkes. Noen legger på bølgeblikkplater, men det vil vi fraråde. Årsaken er særlig risikoen for at lekende barn kan skade seg på utstikkende bølgeblikk. Platene er også utsatt for vind. En bølgeblikkplate som blir tatt av vinden er svært farlig og kan lett medføre store materielle skader. Profesjonelle vedprodusenter bruker pallehetter over vedsekkene. Espegard selger solide pallehetter som enkelt kan festes i sekkene med kroker. Når krokene festes, skal snora strammes mest mulig horisontalt. Veden krymper jo en del, dersom snora strammes vertikalt vil den etter hvert slakkes fordi veden krymper og derved synker noe sammen.
 

V.nr. 264 Pallehette Euro

UV-stabilisert vedhette av høy kvalitet for Europall, som kan brukes flere ganger. Gir effektiv beskyttelse mot fukt. Lurt å legge over veden når den har tørket en del opp i vårmånedene. Med krok festet i sterk tråd.
V.nr. 264
 

inkl. mva.

V.nr. 265 Pallehette Hydro

UV-stabilisert vedhette for Hydropall av høy kvalitet, som kan brukes flere ganger. Legges på pallen etter en stund med godt tørkevær og gir effektiv beskyttelse mot fukt. Med krok festet i sterk stråd.
V.nr. 265
 

inkl. mva.

V.nr. 263 Pallehette lang

UV-stabilisert lang presenning med 30 stk maljer, som kan brukes flere ganger. Smart å legge over veden etter noen måneder med godt tørkevær. Den vil da gi effektiv beskyttelse mot fukt.
V.nr. 263
 

inkl. mva.

V.nr. 276 Kroker til pallehette

Kroker til pallehette. Sterk nylontråd som er festet i krokene sørger for at den lange pallehetta sitter som et skudd. 40 stk. pr. pk.
V.nr. 276
 

inkl. mva.