Gode råd for vedhogsten

april 3, 2019

Fyrer du med ved? Her på Espegard elsker vi å være ute i skogen og ordne med ved. Vedhogst har gitt oss mye kunnskap og inspirert oss til å utvikle smarte produkter.
Blant annet vedsekker og -stativ. Espegard Vedkløyver er et annet genialt produkt som sørger for helt sikker kløyving av opptenningsved. Om vedhogst er litt ukjent for deg
– her er noen av våre beste råd:

 

Når bør man hogge ved?

Det er smartest å gjøre unna hogsten før treet våkner opp av vinterdvalen. Da er stammen tørrest. Når løvet spirer er det allerede mye vann på vei oppover i treet. I tillegg er det tørrere luft og bedre tørkeforhold om våren. Sommeren har jevnt over høyere luftfuktighet.

Kapp og kløyv

Visste du at frosset trevirke er lettere å kløyve enn tint virke? Og at rått virke er lettere å kløyve enn tørt? To grunner for å kappe og kløyve veden så raskt som mulig etter felling. Mesteparten av fuktigheten går ut via endeveden på kubbene. Skal veden lagres ukappet over tid, er det lurt å slinde. Det vil si å skjære spor gjennom barken i stokkens lengderetning med motorsaga eller øksa. Da vil noe av fukten få mulighet til å fordampe i hele lengden.

Stabling og tørking

Store mengder vann må ut før veden er klar til bruk. En favn rå ved kan veie opp mot 2 tonn. Etter tørking veier den samme favnen litt under halvparten så mye. Selve volumet reduseres med ca. 8–10 % etter tørking. Mange faktorer er avgjørende for om du får tørr ved innen den kalde årstida kommer:

Lengden på vedkubbene: i og med at vanntransporten skjer gjennom endeveden, vil lange kubber tørke senere enn korte.

Vår- og sommerværet: en regnfull sommer med lite sol gjør at veden tørker langsommere enn en tørr og varm sommer.

Tørkeforholdene på stedet:  vedstabelen bør plasseres slik at den får mest mulig luft, vind og sol. Lagring under et takutstikk ved sørveggen er ideelt dersom det er god lufting på baksiden av stabelen. Vedstabler i terrenget dekkes til på toppen.

Ferdig tørket ved bør lagres på et tørt og luftig sted innendørs før høstregnet setter inn. Eller i det minste dekkes mot regnvær om det lagres utendørs.

Sikkerhet ved kløyving

Store kubber kløyver man enklest med en kløyvøks. Ikke glem at øksa er skarp. Det er derfor viktig at man er konsentrert så man ikke skader seg. Når kubbene er litt mindre anbefaler vi et annet og sikrere hjelpemiddel. Espegard Vedkløyver sørger for både enkel og rask kløyving av småved. Den er dessuten helt ufarlig for alle å bruke. Vedkløyveren er laget i støpejern og kan enkelt skrus fast i en hoggestabbe.

Lykke til!

 

 

Se vedkløyver her