Til toppen

Tretjære

Tradisjonell trebehandling fra Espegard®

Tretjære Lys

Ren og naturlig trebeskyttelse for hus og hytte.
 

inkl. mva.

Tretjære Mørk

Mørk tretjære – like egnet til en arkitektvilla som familiehytta
 

inkl. mva.

Tretjære Rødbrun

Gir fasaden et elegant særpreg. Perfekt farge til eventyrhytta.
 

inkl. mva.

Tretjære Sort

Moderne og naturlig farge til hytta ved sjøen.
 

inkl. mva.

Hva er tretjære?

Tjære er en tyktflytende, mørk væske som lages av organiske materialer. Det vanligste råstoffet er tyri, som er harpiksholdig kjerneved av gammel furu, hovedsakelig i stubber og røtter. Harpiks er rett og slett treets egen impregnering. I prinsippet kan man utvinne tjære fra alle trær, men mest vanlig er furutjære.

Hvorfor tjære som trebehandling?

Tretjære er tuftet på en ubrutt tradisjon helt tilbake til tidlig middelalder. Et rent og ekte naturprodukt, kjent for sin flotte farge og karakteristiske duft. Ren tretjære er diffusjonsåpen som betyr at den puster. Samtidig som den trenger godt inn i treverket, slipper den ut fuktighet. Tjære inneholder dessuten stoffer som motvirker biologisk nedbryting av treverket. Vi kaller det naturens egen trebehandling.

 

Tretjære – naturlig vakre farger

Espegards tretjærer gir et flott utseende som oser av tradisjon og historisk sus. Det er gjerne for deg som liker å leve tett på elementene. Over tid får hytta naturlig fargevariasjon mellom sol- og skyggevegger. På syd- og vestvegg, der sola slipper til, vil man trenge oftere behandling enn øst- og nordvegg. Et tretak er ektra værutsatt og vil måtte behandles oftest. Ettersom tjære er et rent naturprodukt vil fargen kunne variere fra produksjon til produksjon.
Underlaget vil også påvirke fargeresultatet. Uhøvlet treverk gir mørkere og mattere farger, høvlet tre blir lysere og klarere. Har hytteveggen blitt tjærebehandlet før spiller det også inn. Neste påstrykning vil gi hytta en mørkere farge. Det samme gjelder dersom du velger flere strøk med tjære på ytterveggen.

Bruksområder for tjære i dag

I dag har tretjære en rekke bruksområder. Alle antikvariske bygninger blir satt inn med tjære. For mannen i gata er tjære mest vanlig som en trebehandling til hytte og hus. På ei tømmerhytte er dette gjerne førstevalget. Uavhengig om hytta ligger til fjells, i skogen eller ved sjøen. Tjære er også veldig flott på ei hytte med villmarkspanel. Ikke minst til andre bygninger som f. eks stabbur og naust. Med sin karakteristiske lukt og utseende gir tjæren en fornemmelse av gammel tradisjon og historie. Man føler seg tett på naturen. Vår mørke tretjære til et moderne hus er dessuten en fin match. Ellers velger også mange tretjære til gjerder og tretak.

Blandingsolje og terpentin

Ved å blande tjærepluss eller linolje og terpentin blir tjæren enklere å jobbe med. I tillegg får man ekstra beskyttelse av treverket. Blandet tjære får en mere gyllen og blank overflate en vanlig ren tjære.

Tjærepluss

Tjærepluss gir en godt beskyttet trefasade

Tenker du å tjære hytta eller huset? Blander du tretjæren vår med Tjærepluss blir tjæren enklere å påføre veggen. Tjærepluss er en førsteklasses oljetilsetning som kan blandes med alle våre tretjærer. Den er basert på bla. kvalitetsproduktet Owatrololje. Tjærepluss har helt unike og dyptvirkende egenskaper, som gir deg en godt beskyttet vegg i flere år. Den etterlater en gyllen og flott overflate på hytteveggen.

Linolje

Linolje gir en skinnende flott hyttevegg

Linolje utvinnes av kulturplanten oljelin. Lin har en svært lang brukshistorie. Som bindemiddel finnes det eksempler på bruk i kirkekunst tilbake til 11-1200-tallet. Brukt i maling fra ca. 1600-tallet. Linolje er pustende, med god inntrengningsevne. Espegard leverer både kokt og rå linolje. Brukt i tjære bidrar vår kokte linolje til at man får en gyllen og skinnende vegg. Vi snakker altså om ekstra glød på hyttefasaden. Vår kokte linolje er tilsatt soppdreper.

Terpentin

Terpentin gjør tretjæren tynnere

Kvae. Vi har alle tatt på det når vi var små. Denne seige, klissete saken utenpå furua og grana. Det er dette man lager terpentin av. I denne sammenhengen kaller man gjerne kvaen for harpiks. Terpentin får man ved å destillere (skille ut) harpiksen fra furutrær. Espegards terpentin er av høy kvalitet, som kan brukes til tynning av våre tjæreblandinger. Slik blir tretjæren lettere å stryke på ytterveggen samtidig som det gir bedre inntregningsevne. Terpentin fungerer ypperlig til rengjøring av pensler og verktøy. Fordi terpentin har veldig gode tørkeegenskaper brukes den også som fortynner i maling og lakk.

Tjærepluss

Premium oljetilsetning til tretjære. Ekstra beskyttelse til veggen.
 

inkl. mva.

Kokt linolje

Gir en gyllen og naturlig yttervegg med vakker glød.
 

inkl. mva.

Rå linolje

Naturlig, tradisjonsrik trebehandling med mange bruksområder.
 

inkl. mva.

Terpentin

Gjør tretjæren tynnere. Gjør det enklere å stryke på tjæren.
 

inkl. mva.

Tretjære

Pigmentert trebehandling

Tjærebeis er en ferdigblandet serie naturlig trebehandling til hytte og hus. Som alle andre beiser er også tjærebeisen ganske tynn, som gjør den enkel å påføre. Den smidige konsistensen er det som skiller tjærebeisen fra tradisjonell tretjære. Likevel er tretjære basisproduktet i alle våre tjærebeiser.

Til tjærebeis