


Bålpanne Rein
I nesten 20 år har vi i Espegard utviklet bålpanner. REIN er vår nye rentbrennende bålpanneserie. Den består av fem innovative bålpanner og bålbrennere i elegant design, som sørger for lune bålkvelder rett utenfor husveggen.


Ildsteder i Rein-serien

Rentbrennende effekt
God tilførsel av oksygen og oppvarming av luft mellom doble vegger gir en rentbrennende effekt. Gjennom hull øverst i sideveggen føres den oppvarmede luften til bålet og antenner røykgassen. Resultatet er et renere bål med mindre røyk.

Mindre røyk, mer varme
I nesten 20 år har bålpannene våre sørget for bålkos og varme på hytta og ute i hagen. I skog og mark, langt til fjells og nede i sjøkanten. En bålpanne fra Espegard legger til rette for fascinerende bålopplevelser i din hverdag.
Duften av bålrøyk er for mange en del av sjarmen med bål. Likevel er det greit at det ikke blir for mye røyk. Dette er en av grunnene til at vi utviklet Bålpanne Rein. God lufttilførsel kombinert med doble vegger gir et rentbrennende ildsted. Resultatet er et ekstra lettfyrt, varmt og nesten røykfritt bål.
Slik fungerer det
1. God lufttilførsel
Stor bunnåpning gir ekstra god tilførsel av oksygen til bålpanna
2. Varm luft
Luften varmes på vei opp mellom veggene.
3. Rentbrennende effekt
Den oppvarmede luften føres inn gjennom hull øverst i sideveggen og antenner røykgassen. (Det gir et effektfullt bål med mye varme.)


Tidløs og elegant
Klassisk og elegant utseende som passer like godt ved hytta som i hagen. Med sin svarte farge fremstår Bålpannen klassisk og tidløs.

Koselige hverdagsstunder
En mild bris brer seg innover terrassen, idet du henger opp lyslenken. Barna sparker fotball sammen med puddelen Tinka ute i hagen. – Kommer de snart? Det er sikkert femte gang den siste halvtimen at minstemann spør. – Ja, om ca. tjue minutter, svarer du tilbake.
Mer om bålpanna og fyring på bål
Oppgrader din bålpanne til et rentbrennende ildsted
Espegard skal assosieres med sitt solide håndverk, sine gjennomtenkte løsninger og holdbare kvalitetsprodukter. Vi vet at en bålpanne fra Espegard kan vare over flere tiår. Det å erstatte eller kaste et produkt med høy bruksverdi, og kanskje til og med en god porsjon affeksjonsverdi, kan sitte langt inne for flere av oss. Dette har vi tenkt på. Vi har designet løsninger som gjør at du kan beholde din bålpanne, og samtidig få den rentbrennende og tilnærmet røykfrie effekten som i våre bålbrennere og andre retnbrennede ildsteder.Les mer om hvordan rentbrennende bålpanner fungerer her Har du allerede en Espegard bålpanne kan du enkelt oppgradere denne til å bli mer rentbrennende og tilnærmet røykfri. God lufttilførsel og oppvarming av luft er essensen for å få et mer rentbrennende bål. Man ønsker å oppnå sekundærfrobrenning, hvor røykgassene brennes opp i stedet for å bli til plagsom røyk. Derfor har vi utviklet oppgraderingsprodukter som sikrer dette. Bålbooster – bedre forbrenning i bålpanna Bålboosteren sørger for bedre lufttilførsel til bålet. Et luftigere bål gir mindre røyk. Andre fordeler med et luftigere bål er flere glør og bedre grillforhold. Rentbrennerinnsats – best forbrenning i bålpanna I Rentbrennerinnsatsen kommer luft til gjennom bunnplaten av innsatsen. Lufta som kommer til varmes opp mellom veggene til innsatsen og bålpannegryta når den stiger oppover. Den oppvarmede luften siver ut gjennom hullene i toppen av bålet og antennes umiddelbart. Dette gir en sekundær forbrenning, som sørger for mindre røyk, store flammer og høy varme. Rentbrennerinnsats+bålbooster = den aller beste forbrenningen i bålpanna. Ved å kombinere Rentbrennerinnsats med bålbooster oppnår du den aller beste forbrenningen ved at fordelene fra begge produkter kombineres. Bålboosteren sørger for optimal luftforsyning gjennom senterhullet av bålpannegryta. Kombinert med rentbrennerinnsatsen, som sørger for både luftforsyning og oppvarming av luft får du den aller beste forbrenningen i din bålpanne.
Unike fordeler med bålpanne
Vår idé om å løfte bålet opp fra bakken og ned i en hengende panne har flere klare fordeler. Først av alt blir bålet tryggere. Bålet brenner bedre og det blir enklere å lage mat på bål. I tillegg kan ildstedet flyttes på. Den siste fordelen er at bålkosen enda mer avslappende og sosial, som jo er det aller beste argumentet for å investere i en bålpanne. La oss fortelle deg mer om hvorfor bålpanna fra Espegard er så genial. Et tryggere bål med bålpanne Da vi tidlig på 2000-tallet designet Espegard Bålpanne, var en av vår største motivasjon å lage et trygt ildsted ute, både for mennesker og omgivelser. Trefotsløsningen gjør at ildstedet står godt og kan justeres til alle underlag. Utstyr som hindrer at gnister flyr ut av panna reduserer risikoen for at omgivelser tar fyr, eller at skalljakka blir skadet. Å tenne bål i en panne istedenfor direkte på bakken skåner dessuten vegetasjonen. En bålpanne blir riktignok varm på undersiden. Derfor finnes det tilbehør som beskytter terrassen og andre sårbare underlag. Et luftigere bål med bålpanne For å få et bål til å brenne må tre prinsipper være oppfylt samtidig – brennbart materiale (tørr ved), nok oksygen og høy nok temperatur. En av de største fordelene ved å løfte bålet opp fra bakken er at bålet får mer luft. Med Bålpanne Glo har dette blitt enda bedre, takket være et større senterhull i bunn av selve panna, og bålboosteren som sørger for permanent lufttilførsel til bålet. Enklere matlaging på bål Å lage mat på bakken er koselig, men ikke alltid like praktisk. At bålet blir løftet opp i en panne gir enklere tilgang og åpner også opp for helt nye muligheter. Med Bålbooster får du dessuten masse glør, som er ideelt når du skal kokkelere i bålpanna. Ellers finnes det masse ekstrautstyr for matlaging. Støpejern er best på bål – I tillegg til toast- og vaffeljern finnes f. eks grillplate, kjeler og panner. Popcorngryte er også en spennende sak, og mye mer. For å hjelpe deg i gang finner du oppskrifter på espegard.no. Flytt bålet dit du vil med bålpanne Går vi 25 år tilbake i tid, fant de færreste av oss på, å tenne opp et bål i hagen. Takket være bålpanna har dette blitt mulig. Bålpanna er dessuten mobil, slik at du kan velge om du vil fyre bål hjemme, på hytta eller ute i villmarka. Bålpanna sin enorme fleksibilitet og justeringsmuligheter gjør at den står trygt på alle underlag. Med åpen ild skal vi fremdeles ha stor respekt for brannfaren og ta alle forholdsregler. Å fyre klokt Å tenne et bål er egentlig ikke noe hokus pokus. Likevel er det lurt å følge noen kloke prinsipper for å få et godt bål. For det er forskjell på et dårlig bål med mye røyk og gnist, og et bål som brenner som bare det. Vær først av alt sikker på at du fyrer med tørr ved. Fyr også med ved som brenner rolig, slik som bjørk. Sørger du dessuten for å kløyve veden smått og mater bålet underveis, skal det mye til for å ikke lykkes med bål. Bålpanna tar seg flott ut i hagen. Her har du et bålsted med plass til mange, som gjør det ekstra trivelig å tilbringe mer tid ute. Kjøp en Bålpanne
Bålmat laget i støpejern
Støpejern egner seg godt til matlaging på bål. I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan du kan lykkes med bålmat i støpejern. Rå støpejern må behandles før førstegangsbruk Alle våre rene støpejernsprodukter er laget av rå støpejern. Det betyr at overflaten i stålet er ubehandlet og porøst, med tusenvis av små porer. I motsetning til produkter med non-stickbelegg må produktet mettes med fett for å sikre en optimal stekeoverflate. Derfor er det viktig at du gjør følgende før du tar produktet i bruk første gang: Her kan du lese mer om hvordan du klargjør støpejernet før bruk. Forvarming er viktig før matlaging over bål Fyr opp bålpanna. Bruk småkløyvd ved. Støpejern bruker gjerne litt tid på å bli varmt. Legg derfor inn tid til forvarming før du setter i gang med spennende mateksperiment. Over ei bålpanne legger du støpejernet på grillrista, for å holde passe avstand til varmen. Vent til støpejernet er passe hett før du har i ønsket fett (formfett), smør eller olje som tåler høy varme (f.eks. raps-, solsikke-, soya- eller peanøttolje). Når smøret er gyllent eller skummete, oljen svakt bølgete, er det klart for steking. Du kan også teste med vann. Fordamper vannet umiddelbart er det klart. Slik steiker du deilig toast over bålpanna Pass på at det ikke er for varmt når du steiker. Når flammene er små eller du har fått bra med glør er det klart for steiking. Toastjernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Her finner du oppskrifter på ulike båltoast. Slik lager du bålvafler over bålpanna Pensle gjerne vaffeljernet inn med matolje en dag før du skal bruke det. Vaffeljernet må varmes sakte opp før bruk. Pass på at det ikke er for varmt under steikingen, da er det lett å svi vaflene. Jernet skal heller ikke være for kaldt, slik at røren renner ut. Her må man ha litt tålmodighet og prøve seg litt fram. Når flammene er små er det klart for steiking. Vaffeljernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Husk å snu jernet innimellom, for å få gjennomstekte vafler. Vaflene er ferdige når de er gylne og sprø. Bruk godt med smør mellom hver vaffelplate som lages. Legg på litt småved innimellom for å holde så jevn varme som mulig. Her finner du oppskrift på bålvafler.