Til toppen

Bålmaten du bør lage i høst

Høsten er her med dets mange farger, mørkere kvelder, friske luft, jakt og turer i høstfjellet. Da er det tid for varmende mat, viltkjøtt og kos rundt bålpanna. Vårt mål er å legge til rette for mer tid ute. Når vi tar matlagingen med oss ut, blir middagen noe mer enn bare ett måltid. Maten smaker enda bedre – og stemningen blir enda litt hyggeligere når man samles rundt varmende flammer i det fri.

I denne artikkelen finner du flere inspirerende oppskrifter og enkle tips til bålmat du kan lage i høstferien.   

Høstgryte 

Varmende gryter og viltkjøtt hører høsten til. Når dette tilberedes på bål med sprakende gnister og varmende flammer blir middagsopplevelsen unik. Maten smaker faktisk bedre ute!  

Denne oppskriften er hentet fra Fridas Bålmat og smaker ekstra godt når den er tilberedt over bål.

Tilberedning

Skjær kjøttet i strimler, kantarellene i biter og hakk løken. Kjøtt, kantareller og løk brunes på stekehella før det legges over i suppegryta. Rør inn mel og krydder. Tillsett vann og soyasaus, rør om og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett seterrømme før severing. 

Ingredienser

  • 550 g rein- eller elgkjøtt  
  • 150 g kantarell  
  • 2 løk  
  • ½ ts salt  
  • 2 ss mel  
  • dryss pepper  
  • ½ ts timian  
  • 2 dl vann 1 
  •  ss soyasaus  
  • 2 dl seterrømme 

Båltoast 

Enten du fyrer i bålpanna i solkroken på hytta eller gjør opp et kaffebål ved et fiskevann på tur kan du enkelt lage din favorittoast på bål.  

Mye spennende kan lure seg inn mellom to skiver. Stemningsfulle øyeblikk rundt bålet gjør toasten ekstra god. Glørne gjør skorpene sprø og gir den gode smaken av bål. La kreativiteten få spillerom og finn din favoritt. Med variert pålegg kan alle sette sitt personlige preg på toasten sin.  Her er våre favoritter >

V.nr. 756 Toastjern

Mat smaker best ute. Toast er intet unntak. Gylne og crispy brødskiver får raskt bein å gå på.
V.nr. 756
 

inkl. mva.

Camembert med honning, bær og nøtter  

Camembert på bål er så enkel å lage at det nesten kan kalles snarveien til kosemat på bål. Du trenger en steikehelle, litt smør, antall ønskede camembert, nøtteblanding, honning, bær og ønsket type flatbrød og eller kjeks. Sørg for at bålet ikke har for store flammer, men gode glør. Ha litt smør på steikehella og legg på camemberten. Følg med på temperaturen underveis. Du kan snu camemberten etter hvert, men pass på at den ikke revner. Når den er myk er den klar til serving. Topp med nøtter, bær og honning og nyt den med flatbrød eller kjeks rundt bålpanna.  

V.nr. 770 Bålpanne 60

Klassisk ildsted som bringer bålet nærmere hverdagen.
V.nr. 770
 

inkl. mva.

V.nr. 833 Steikehelle

Steikehella er av den allsidige typen, som elsker eksperiment over bålet. Grillribbe og flintstek. Fiskeburger og laks. Hamburgere og pølser. Sveler og pannekaker. Det finnes nesten ingen grenser for hva du kan trylle fram. - Praktisk stekehelle
V.nr. 833
 

inkl. mva.

Frokostegg  

Hva er vel bedre enn å starte dagen med frokostegg rett fra bålpanna? Varm noen brødskiver på grillristen og stek bacon til. Ta med familien ut og skap fine minner rundt varmende flammer med deilig frokost! 

Speilegg kan enkelt laget over bål om du har en steikehelle er steikepanne i støpegods. Bruk litt smør i panna så det ikke setter seg fast.   

V.nr. 828 Steikepanne

Her lukter det egg og bacon, små pannekaker og fersk ørret som krøller seg i panna. Praktisk støpejernspanne med ekstra langt skaft av tre, til bruk på bål og bålpanne. Liten nok til puttes i tursekken.
V.nr. 828
 

inkl. mva.

V.nr. 7260 Støpejernpanne

Rødemaljert steikepanne av svært høy kvalitet. Denne steikepanna tåler det aller meste og bidrar med det lille ekstra. Panna har svartemaljert innside og fordeler varmen jevnt, for et optimalt resultat. Tåler høy varme og kan brukes over alle varmekilder, inkludert bål og induksjon. Enkel rengjøring. Ø 29 cm. Vekt: 4.2 kg
V.nr. 7260
 

inkl. mva.

Frisk Eple dessert 

Kok opp bålkaffe, imponer med dessert rett fra bålet og nyt en frisk ettermiddag rundt varmende flammer.   

Oppskriften finner du her >