Til toppen
Arran utepeiser – flottere med tiden
Vakker rustrød farge
Utepeiser fra Espegard er laget i stål med et vakkert rustlag.

Arran utepeiser – flottere med tiden

Hva blir bare finere og finere ettersom tida går? Jo, en rustrød utepeis fra Arran-serien. Hvordan kan en peis som står utendørs bli finere med tiden, tenker du kanskje. Som primus motor i utviklingen av Arran-serien vil Aleksander Espegard forklare dette.

– Arran-serien er utviklet gjennom mange timer med idéer og tankevirksomhet, prøving og feiling, forklarer Aleksander. Bak hver peis ligger det med andre ord et nøysomt arbeid. Til daglig er Aleksander Espegard produktutvikler hos Espegard. Han er ivrig når han forteller om utepeisene fra Arran. 

– Når vi utvikler peisserien har vi fire hovedmål vi jobber mot; design, kvalitet, funksjonalitet og sikkerhet, forteller Aleksander. Han vil her fortelle oss hva som ligger i design og kvalitet. 

 

Utepeis og design 

– Vi har et stort fokus på at peisene skal være flotte og ha ulike design. Store og små utepeiser, høye og lave utepeiser. En peis er ekstra høy, en annen litt lavere. Utepeiser med skrå former eller rette linjer. Valgene er mange, forklarer Aleksander. Han forteller også at det finnes flere fellestrekk for peisene. Ett av dem er fargen. For mange skal en peis gjerne være sort eller grå, men det finnes unntak. 

– Så langt har vi fire modeller i serien. Alle utepeisene har en rustrød farge. Tre av dem er laget av cortenstål. Cortenstål er en blanding av metaller som over tid gir en vakker, rustrød patina. Her har vi altså forklaringen på hvorfor utepeisene bare blir finere med tiden. Samtidig dannes det et beskyttende belegg. Aleksander veiver ivrig med hendene nå og forteller at dette bringer oss over i kvalitetsmålet. 

 

Corten – et kvalitetsmateriale 

Rustrødt stål? Corten er nok litt ukjent for en del folk og noen blir kanskje også litt skeptiske. Aleksander kan berolige oss. 

– Når stål ruster skjer dette som en naturlig reaksjon mellom lufta og stålet. Corten utvikler rust, men den spesielle stålblandingen gjør at rustsjiktet kun dannes i overflaten. Rustbelegget blir ganske raskt så tett at det vil beskytte resten av stålet. Dermed holder det minst fem, seks ganger lengre enn alminnelig stål, forklarer Aleksander. 

Den folkelige forklaringen er altså stål som ruster seint, eller rusttregt stål. Kjemisk sett består corten av stål, kobber, krom, nikkel og fosfor. Cortenstål har en høy evne til å motstå korrosjon. Hastigheten er faktisk så lav at cortenstål ligger i korrosjonsklasse 4 på en skala fra 1 til 5. Dette er nok litt av forklaringen til at corten er mye brukt som fasadeplater. 

– Da er det kanskje litt lettere å forstå det med kvalitet. Vi har bevisst valgt cortenstål i utepeisene for det gir en peis med svært lang levetid. Samtidig som det er elegant, naturlig og flott å se på, smiler Aleksander. 

 

En rustikk utepeis med ekstra god lufttilførsel til brennkammeret.
Utepeis 165
En rustikk utepeis med ekstra god lufttilførsel til brennkammeret.

Vakker utepeis som elsker å bli brukt 

For en rustrød utepeis fra Arran er et nydelig syn. Enten den står ute på hytteterrassen eller plattingen hjemme i hagen. Utepeisen blir et skikkelig blikkfang, uansett hvilket miljø den plasseres i.  

– Den skal brukes da. Det er jo tross alt en peis, smiler Aleksander og fortsetter.  

– Det å flytte stua ut er deilig, særlig om sommeren. Å sette seg godt tilbake i loungesofaen og hvile blikket på flammene er behagelig. Ikke minst  flytter man også kjøkkenet ut. For i alle peisene kan du grille og lage god mat, forklarer han. Derfor er det like mye et utekjøkken. Arran utepeiser er med andre ord solide saker ment for helårs bruk. Et utendørs ildsted der man gjerne samler seg rundt, sammen med familie og venner. 

 

Utvalg og videre planer for utepeisene 

– Til nå har vi fire ulike modeller. Tre av dem er i et moderne design. To av disse igjen, Utepeis 180 og 170 er høye. Utepeis 120 er en mindre og lavere utepeis som passer inn overalt. Den siste modellen, Utepeis 165, har et rustikt preg. Denne er for eksempel veldig fin å ha utenfor hytta på fjellet. 

 

Avslutningsvis lurer vi på hvilke videre planer Espegard har for utepeisserien Arran? 

– Vi har mange peiser på tegnebrettet vårt. Du skal ikke se bort ifra at det vil komme sorte utepeiser eller andre farger, røper Aleksander.  

– Uansett har vi det samme fokuset og jobber mot de fire målene våre. 

Og som alltid – den som venter får se … 

 

Utepeis 120

Stilig utepeis til terrassen. Laget i cortenstål. Leveres med grillrist i rustfritt stål. Kan stå ute hele året.
718
Nyhet

Utepeis 165

Rustikt, stilfullt ildsted i cortenstål.
7320
Nyhet

Utepeis 180

Stilrent og elegant ildsted i cortenstål.
7310