Vi har lansert en ny nettside! For å gjøre det enklere for våre forhandlere har vi nå en egen innlogging, som du finner her.
Nyhet! Vedpakkesystemet som forandrer alt
Vi introduserer Planpakk® – en helt ny 40-liters vedsekk. Med åpningen på langsiden istedenfor kortsiden vil vedpakkingen og håndteringen revolusjoneres. Sekken pakkes liggende i et nytt ergonomisk pakkestativ, som skåner kroppen. Den store åpningen gjør vedpakkingen mye enklere og vesentlig raskere.
Utstyr til bålmat
Mat er best på bål
Type: Bålmat
Steikehelle i støpejern med bein
Bålmat laget i støpejern
Støpejern egner seg godt til matlaging på bål. I denne artikkelen deler vi noen tips til hvordan du kan lykkes med bålmat i støpejern. Rå støpejern må behandles før førstegangsbruk Alle våre rene støpejernsprodukter er laget av rå støpejern. Det betyr at overflaten i stålet er ubehandlet og porøst, med tusenvis av små porer. I motsetning til produkter med non-stickbelegg må produktet mettes med fett for å sikre en optimal stekeoverflate. Derfor er det viktig at du gjør følgende før du tar produktet i bruk første gang: Her kan du lese mer om hvordan du klargjør støpejernet før bruk. Forvarming er viktig før matlaging over bål Fyr opp bålpanna. Bruk småkløyvd ved. Støpejern bruker gjerne litt tid på å bli varmt. Legg derfor inn tid til forvarming før du setter i gang med spennende mateksperiment. Over ei bålpanne legger du støpejernet på grillrista, for å holde passe avstand til varmen. Vent til støpejernet er passe hett før du har i ønsket fett (formfett), smør eller olje som tåler høy varme (f.eks. raps-, solsikke-, soya- eller peanøttolje). Når smøret er gyllent eller skummete, oljen svakt bølgete, er det klart for steking. Du kan også teste med vann. Fordamper vannet umiddelbart er det klart. Slik steiker du deilig toast over bålpanna Pass på at det ikke er for varmt når du steiker. Når flammene er små eller du har fått bra med glør er det klart for steiking. Toastjernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Her finner du oppskrifter på ulike båltoast. Slik lager du bålvafler over bålpanna Pensle gjerne vaffeljernet inn med matolje en dag før du skal bruke det. Vaffeljernet må varmes sakte opp før bruk. Pass på at det ikke er for varmt under steikingen, da er det lett å svi vaflene. Jernet skal heller ikke være for kaldt, slik at røren renner ut. Her må man ha litt tålmodighet og prøve seg litt fram. Når flammene er små er det klart for steiking. Vaffeljernet plasseres lettest over grillristen. Dette sørger for at jernet ligger flatt og at man får jevnest mulig varme. Husk å snu jernet innimellom, for å få gjennomstekte vafler. Vaflene er ferdige når de er gylne og sprø. Bruk godt med smør mellom hver vaffelplate som lages. Legg på litt småved innimellom for å holde så jevn varme som mulig. Her finner du oppskrift på bålvafler.
Les merGuide: Alt du trenger å vite om spark
I nesten 140 år har sparken sørget for transport og morsom lek på snø og is. Å hente sparken ut av skjulet vinterstid er for mange nordmenn like selvfølgelig som å klargjøre sykkelen om våren. Bli bedre kjent med sparken, eller sparkstøttingen som den også heter. 3 gode grunner til å prøve spark Spark er gøy! Om du ikke har prøvd spark ute i snøen før, har du virkelig noe å glede deg til! Spark er for alle! Det er utrolig enkelt å lære og krever ingen atletiske ferdigheter. Espegard® har spark i ulike størrelser, for både barn og voksne. Sparking er en god grunn til å komme deg ut. Bruk sparken til og fra jobb, på handletur til butikken, eller ta kjæresten med på en måneskinnstur. Lite kan måle seg med en sparktur under stjerneklar himmel. Sammenlign de ulike sparkene Spark Tempo Rød ✓ Finnes i tre størrelser ✓ Rygg og støtfanger i stål ✓ Meier i spesialstål ✓ Sammenleggbar Tempo ble opprinnelig laget på Sportsartikkelfabrikken Tarzan ved Lillestrøm i 1936. På 70-tallet ble den produsert i Tynset, før den i 2020 ble overtatt av Espegard på Ål. Spark Tempo er en modernisert utgave av sparkstøttingen og svært solid. Denne tåler røff bruk, enten man er liten eller stor. Spark Tempo er lett gjenkjennelig med sin tidløse rød- eller svartfarge, kombinert med førsteklasses treverk. Meiene er laget av svartlakkert spesialstål, som sørger for smidig framdrift. Spark Tempo Svart ✓ Finnes i tre størrelser ✓ Rygg og støtfanger i stål ✓ Meier i spesialstål ✓ Sammenleggbar Tempo Svart ble tidligere omtalt som Hallingsparken og har blitt produsert av Espegard i en årrekke. Tempo Svart er en hyllest til dalen vår og fjellet, som byr på gnistrende sparkføre. Med solid treverk, stålrygg og meier i fjærstål er denne sparken laget for å gi glede i mange år framover. Spark Klassisk ✓ Finnes i tre størrelser ✓ Rygg og sete i treverk ✓ Meier av svartlakkert spesialstål ✓ Sammenleggbar Spark Klassisk er den mest autentiske blant de opprinnelige modellene og oser av historie. Opprinnelig fra Trøndelag under navnet Rapp, men som Tarzan, ble den flyttet til Tynset på 70-tallet. Den er godt vant til det innlandsklimaet med kalde vintre. Spark Klassisk har styre og sete i lakkert treverk, mens meiene er grålakkert og laget av spesialstål for maksimal smidighet og styrke. Dette sikrer deg solide fraspark i mange år framover. Sparkstøtting i et norsk historisk perspektiv Sparkstøttingens historie strekker seg tilbake til andre halvdel av 1800-tallet. Industrialiseringen av spark startet rundt 1920-tallet, og etter noen år fantes det flere modeller å velge mellom. Etter flere tiår med konkurranse var det bare fire modeller igjen: Tarzan, Rapp og Nansen, alle produsert hos Norax i Tynset, og Hallingsparken fra Espegard på Ål. I 2020 overtok Espegard® stafettpinnen med å forvalte denne vinterlige kulturarven. I 2022 er det kun to sparkmodeller igjen her til lands. Først den populære Tarzan-sparken, som nå heter Spark Tempo, og Rapp, som har fått navnet Spark Klassisk. Begge modellene byr på den samme gode vinterfølelsen, med høy håndverksmessig kvalitet. Smart tilbehør til sparken Plastmeier, også kalt plastski eller plastskinner, gjør at sparken glir lettere på vanskelig vinterføre, for eksempel ved mildvær når snøen blir våt og slapsete. Ved tørr snø fungerer plastmeiene som truger for sparken. Disse universale plastmeiene kan lett tilpasses alle våre sparker og festes enkelt med strips. Sparkstøtting for voksne og barn Spark er både morsomt og veldig enkelt. Det skal ikke mange sparkene til før minstejenta suser nedover bakkene på egenhånd. Et lite tips for å gi barna mest glede av sparken er at de bruker riktig størrelse. Hvis den er for stor, kan den fort bli litt tung å manøvrere.
Les merBålpanne: Best i test 2023
Espegards ikoniske Bålpanne 60 ble den store vinneren av testen gjennomført av tek.no. Det var flere faktorer som avgjorde, men kanskje mest av alt; kvalitet og stabilitet. Best i test: Espegard® Bålpanne Vi er veldig stolte av at vi ble testvinner med vår desidert mest solgte bålpanne! Den har gjennom mange år blitt utviklet og forbedret basert på brukertesting og tilbakemeldinger, noe som har gitt et solid kvalitetsprodukt. Testen fremhever også vårt arsenal av tilbehør og ekstrautstyr som styrker produktet og gjør bålopplevelsen komplett. Best i test (Tek.no): «Ingen over, ingen ved siden av. Hvis det du er ute etter er en god, gammeldags bålpanne som henger mellom tre påler, da er det Espegard som gjelder.»Les hele testen på Tek.no Best i test: Espegard® Bålpanne Det manglet ikke på lovord fra testpanelet til Tek.no, her er noen utdrag: “Espegards bålpanne er ekte kvalitet og ekte glede!” “Dette er testens desidert største, og samtidig mest stødige, bålpannen. Du trenger aldri å være redd for at unger, eller, som i vårt tilfelle, en overentusiastisk bergenser med fullstendig manglende kroppskontroll, sparker borti beina og velter hele konstruksjonen. "Den står stødig. Man hadde kanskje trodd at derfor er den hakket mer vanskelig å montere, men nei. Den er også testens enklest monterte konstruksjon.” Kriterier for testen Testen ble gjennomført med vekt på følgende kriterier: Konstruksjon, stabilitet og kvalitetTesterne i Tek.no lot pannene stå ute i vær og vind en periode etter montering for å se etter åpenbare svakheter. Det ble også testet hvordan pannene håndterte overflødig vannansamling, noe som avslørte store forskjeller mellom modellene. MonteringTesten vurderte hvor enkel monteringsprosessen var, hvor intuitivt det var å sette opp bålpannen, og hvilket tilleggsutstyr som eventuelt var nødvendig. Hvordan er bålpannene å fyre opp i?Alle bålpanner i testen har relativt åpne løsninger hvor det er lett å komme til, men testen så på hvor enkelt det var å få fyr i hver enkelt modell. PrisSelv om kvalitet veier tyngst, er det også viktig å vite hvor man får mest for pengene. Testen tok derfor også hensyn til prisen på bålpannene.
Les mer
Oppskrifter til bålmat
Mat smaker best utendørs. Her er et utvalg av våre favorittoppskrifter for kreativ matlaging over bål.
Den internasjonale vaffeldagen
Vaffeldagen ser vi frem til hvert år, da det er en dag fylt med søte fristelser og gode minner. På denne dagen kan du med god samvittighet nyte vafler i alle varianter og smaker, og gi deg selv og andre en god pause fra den travle hverdagen.
Les mer5 oppskrifter du bør prøve på bålet i høst
Høsten er her med dets mange farger, mørkere kvelder, friske luft, jakt og turer i høstfjellet. Da er det tid for varmende mat, viltkjøtt og kos rundt bålpanna. Vårt mål er å legge til rette for mer tid ute. Når vi tar matlagingen med oss ut, blir middagen noe mer enn bare ett måltid. I denne artikkelen finner du flere inspirerende oppskrifter og enkle tips til bålmat du kan lage i høstferien. Høstgryte Varmende gryter og viltkjøtt hører høsten til. Når dette tilberedes på bål med sprakende gnister og varmende flammer, blir middagsopplevelsen unik. Maten smaker faktisk bedre ute! Denne oppskriften er hentet fra Fridas Bålmat og smaker ekstra godt når den er tilberedt over bål. Ingredienser550 g rein- eller elgkjøtt 150 g kantarell 2 løk ½ ts salt 2 ss mel Dryss pepper ½ ts timian 2 dl vann 1 ss soyasaus 2 dl seterrømme Slik gjør du Skjær kjøttet i strimler, kantarellene i biter og hakk løken. Kjøtt, kantareller og løk brunes på stekehella før det legges over i suppegryta. Rør inn mel og krydder. Tilsett vann og soyasaus, rør om og la det småkoke i 5 minutter. Tilsett seterrømme før servering. Båltoast Enten du fyrer i bålpanna i solkroken på hytta eller gjør opp et kaffebål ved et fiskevann på tur, kan du enkelt lage din favorittoast på bål. Mye spennende kan lure seg inn mellom to skiver. Stemningsfulle øyeblikk rundt bålet gjør toasten ekstra god. Glørne gjør skorpene sprø og gir den gode smaken av bål. La kreativiteten få spillerom og finn din favoritt. Med variert pålegg kan alle sette sitt personlige preg på toasten sin. Her er våre favoritter > Camembert med honning, bær og nøtter Camembert på bål er så enkel å lage at det nesten kan kalles snarveien til kosemat på bål. Du trenger en steikehelle, litt smør, ønsket antall camembert, nøtteblanding, honning, bær, samt ønsket type flatbrød eller kjeks. Slik gjør du Sørg for at bålet har gode glør, men ikke for store flammer. Ha litt smør på steikehella og legg på camemberten. Følg med på temperaturen, og snu camemberten forsiktig etter hvert. Pass på at den ikke revner. Når camemberten er myk, er den klar til servering. Topp med nøtter, bær og honning, og nyt med flatbrød eller kjeks rundt bålpanna. Frokostegg Hva er vel bedre enn å starte dagen med frokostegg rett fra bålpanna? Varm noen brødskiver på grillristen og stek bacon til. Ta med familien ut og skap fine minner rundt varmende flammer med deilig frokost! Slik lager du speilegg på bål:Speilegg kan enkelt lages over bål om du har en steikehelle eller en steikepanne i støpegods. Bruk litt smør i panna slik at eggene ikke setter seg fast. Frisk Eple Dessert Kok opp bålkaffe, imponer med dessert rett fra bålet og nyt en frisk ettermiddag rundt varmende flammer. Oppskriften finner du her >
Les merViltgryte med kantarell
Smakfull og enkel gryterett som kan tilberedes over bålpanna. Når måltidet lages over bål med sprakende gnister og varmende flammer blir middagsopplevelsen unik. Oppskrift fra Fridas Bålmat.
Les mer
Mer tid ute
Mer tid ute på fjellet, i skogen, ved havet. Mer vind, sol, snø, regn. Alt som får oss til å føle at vi lever litt sterkere. Å kjenne at man bruker kroppen, samtidig som hodet fylles av opplevelser. Kontrasten i det å fryse litt, for så å bli varm. Være sulten, legge på bålpanna. Nyte smaken og stemningene. Livet bør foregå mer ute, det er jo her det skjer.